Брокулата е зеленчук богат со многу хранливи материи, вклучувајќи влакна, витамин Ц, витамин К, железо и калиум. Покрај тоа, има и повеќе протеини од другите зеленчуци од ваков вид.
Овој зелен зеленчук може да се јаде и сиров и варен, но неодамнешните истражувања покажуваат дека готвењето на пареа дава повеќе здравствени придобивки.
Сировата брокула содржи речиси 90% вода, 7% јаглени хидрати, 3% протеини и речиси и да нема масти. Има многу малку калории, односно само 31 калорија на 100 гр.
100 гр брокула содржи:
Калории: 31
Вода: 89%
Протеини: 2,5 грама
Јаглехидрати: 6 грама
Шеќер: 1,5 грама
Влакна: 2,4 грама
Маснотии: 0,4 грама
Јаглехидрати: Јаглехидратите на брокулата главно се состојат од влакна и шеќер. Шеќерите се фруктоза, гликоза и сахароза, со мали количини на лактоза. Сепак, вкупната содржина на јаглени хидрати е многу мала.
Влакна: Влакната се важен дел од здравата исхрана. Тие можат да го подобрат здравјето на цревата, да помогнат во спречување на разни болести и да помогнат во губење на тежината. 100 грама сирова брокула обезбедува 2,3 грама влакна, што е околу 5-10% од дневната вредност.
Протеини: Протеините се градежни блокови на вашето тело, неопходни и за раст и за одржување. Брокулата има релативно висока содржина на протеини, што претставува 29% од нејзината сува тежина, во споредба со повеќето зеленчуци. Сепак, поради високата содржина на вода, брокулата обезбедува само 3 грама протеини.
Брокулата содржи различни витамини и минерали, вклучувајќи:
Витамин Ц. Овој витамин е важен за функцијата на имунолошкиот систем и здравјето на кожата.
Витамин К1. Брокулата содржи големи количини на витамин К1, кој е важен за згрутчување на крвта и може да го подобри здравјето на коските.
Фолна киселина (витамин Б9). Особено важно за бремените жени, фолната киселина е неопходна за нормален раст на ткивото и функцијата на клетките.
Калиум. Суштински минерал, калиумот е корисен за контрола на крвниот притисок и спречување на срцеви заболувања.
Манган. Овој микроелемент се наоѓа во големи количини во житариците, мешунките, овошјето и зеленчукот.
Железо. Железото има многу важни функции во вашето тело, вклучително и пренесување на кислород во црвените крвни зрнца.
Брокулата содржи и многу други витамини и минерали во помали количини. Всушност, таа обезбедува по малку од речиси секоја хранлива материја што ви треба. Конечно, помага во спречување на рак, го намалува нивото на холестерол и помага за здравјето на очите.
Фото: Архива