Циметот е богат со антиоксиданси и други корисни соединенија, а сега е периодот кога најмногу го конзумираме
Циметот е зачин кој е ценет поради неговите корисни својства илјадници години. Направен е од внатрешната кора на дрво познато како Cinnamomum. Се создава со сечење на стеблата на дрвјата цимет, потоа се вади внатрешната кора и се отстрануваат дрвенестите делови. Кога се суши, формира ленти кои се виткаат во ролни, наречени стапчиња цимет. Овие стапчиња може да се мелеат за да се формира цимет во прав. Се користи уште од древниот Египет, а некогаш бил редок вид зачин и исклучително вреден, па се сметал за подарок за кралевите.
Придобивките од циметот
Сега циметот е пристапен и широко достапен. Се наоѓа како состојка во разни намирници и рецепти. Препознатливиот мирис и вкус на циметот се должи на мрсниот дел, кој е многу висок во соединението цинамалдехид, а научниците веруваат дека ова соединение е одговорно за повеќето моќни ефекти на циметот врз здравјето и метаболизмот, пишува Healthline.
Богат е со антиоксиданси
Антиоксидансите го штитат телото од оксидативно оштетување предизвикано од слободните радикали, а циметот е полн со моќни антиоксиданси, вклучително и полифеноли.
Може да има антиинфламаторни својства
Воспалението е неверојатно важно, бидејќи му помага на вашето тело да одговори на инфекции и да го поправи оштетувањето на ткивото. Сепак, воспалението може да стане проблем кога е хронично и насочено против ткивата на вашето тело. Истражувањата покажуваат дека овој зачин и неговите антиоксиданси имаат моќни антиинфламаторни својства, пренесува Healthline.
Помага да се намали нивото на шеќер во крвта
Циметот е добро познат по своите својства за намалување на шеќерот во крвта. Покрај неговите корисни ефекти врз отпорноста на инсулин, циметот може да го намали шеќерот во крвта преку неколку други механизми. Прво, докажано е дека циметот ја намалува количината на шеќер што влегува во крвта после оброк. Делува така што се меша со голем број дигестивни ензими, што го забавува разградувањето на јаглехидратите во вашиот дигестивен тракт. Второ, соединението во циметот може да ги имитира ефектите на инсулинот за да го подобри навлегувањето на шеќер во клетките.