Зачин кој ги подига либидото и расположението, одличен против тумори, а вреди како суво злато

Еден од најскапите зачини е секако шафранот, па затоа се користи само во исклучително ретки прилики. За среќа, поради силната арома, за зачинување и боење на јадењата, треба многу малку, понекогаш и десетици грама.
Неговиот вкус е силен, остар и горчлив, во исто време пригушен, а бојата што им ја дава на јадењата е жолто-портокалова. Добро оди со јагнешко месо, живина, риба, морски плодови…, додаток е на супи, чорби, јадења од ориз.

This image has an empty alt attribute; its file name is safran.jpg


Го намалува чувството на болка
Шафранот потекнува од југозападна Азија, но се одгледувал и во античка Грција. Уште тогаш бил препознаен како засилувач на либидото, но и како зачин кој ги подобрува расположението и меморијата.
Се користи во народната медицина бидејќи делува против грчеви, воспаленија, а земањето го намалува чувството на болка. Научните студии го покажуваат неговото антитуморно и антиоксидантно дејство, како и позитивно влијание врз меморијата и намалување на маснотиите во крвта.
Содржи повеќе од 150 испарливи компоненти што го прави единствен меѓу зачините. Каротинот се одвојува од пигментите, па на јадењата им дава огнена нијанса

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Монодрамата „Кармен“ утревечер во Драмскиот театар во Скопје

На 11 декември 2024 година, во Драмскиот театар во Скопје, со почеток во 20:00 часот, …