Еден од најскапите зачини е секако шафранот, па затоа се користи само во исклучително ретки прилики. За среќа, поради силната арома, за зачинување и боење на јадењата, треба многу малку, понекогаш и десетици грама.
Неговиот вкус е силен, остар и горчлив, во исто време пригушен, а бојата што им ја дава на јадењата е жолто-портокалова. Добро оди со јагнешко месо, живина, риба, морски плодови…, додаток е на супи, чорби, јадења од ориз.
Го намалува чувството на болка
Шафранот потекнува од југозападна Азија, но се одгледувал и во античка Грција. Уште тогаш бил препознаен како засилувач на либидото, но и како зачин кој ги подобрува расположението и меморијата.
Се користи во народната медицина бидејќи делува против грчеви, воспаленија, а земањето го намалува чувството на болка. Научните студии го покажуваат неговото антитуморно и антиоксидантно дејство, како и позитивно влијание врз меморијата и намалување на маснотиите во крвта.
Содржи повеќе од 150 испарливи компоненти што го прави единствен меѓу зачините. Каротинот се одвојува од пигментите, па на јадењата им дава огнена нијанса