Околу 90% од витаминот Д што го имаме во нашите тела доаѓа од изложување на сонце.
Витаминот Д се синтетизира во нашата кожа кога е изложена на сончева светлина. Овој нутриент помага да се регулира начинот на кој вашето тело ги складира минералите и гарантира дека вашите коски се реминерализираат, пишува Real Simple.
Без витамин Д, нашите тела се помалку ефикасни во користењето на калциум од храната за зајакнување на коските. Витаминот Д, исто така, му помага на функционирањето на имунолошкиот систем и може да игра улога во заштитата од нарушувања на расположението како депресија, објаснува специјалистот Сара Рувен.
Во текот на зимските месеци, кога сме многу помалку изложени на сонце, важно е во исхраната да вклучиме храна богата со витамин Д.
Нема многу намирници кои природно содржат витамин Д, иако многу храна и пијалоци се збогатени со него. Кога јадете храна со витамин Д, лесен начин за зголемување на неговата апсорпција е да ја комбинирате храната со некој вид здрави масти или масло.
Масна риба
Помасните риби како лососот, пастрмката и сардините се богати со витамин Д. Со оглед на тоа што природно се со повеќе масло, ова му помага на вашето тело да го апсорбира витаминот Д.
Свинско месо
Свинското месо е уште еден извор на витамин Д. Препорачливо е да се пече или пржи свинско месо со ароматични билки како мајчина душица, жалфија и рузмарин, користејќи маслиново масло за да додадете здрава масна компонента.
Зајакнати житни култури
Зајакнати житарки се уште една погодна опција за зголемување на внесот на витамин Д. Порција од ¾ шолја збогатени житарки обезбедува 2,5 mcg витамин Д. За појадок или ужина изберете житарки со пониска содржина на шеќер и повеќе влакна, спојувајќи ги со збогатено млеко за дополнително засилување на витаминот Д.
Фото: Архива