Во зима, кога деновите се пократки, а сончевата светлина е послаба, нивото на овој витамин во организмот може значително да се намали. Затоа е важно, особено во зимските месеци, да се обезбеди доволен внес на витамин Д преку храна или додатоци во исхраната.
Витаминот Д е клучен за одржување на оптималното здравје и е најпознат по својата улога во регулирањето на апсорпцијата на калциум и фосфор, кои се неопходни за здравјето на коските.
Еден од најбогатите извори на витамин Д се производите од риба, како што се туната, сардини, скуша, бакалар, харинга и лосос. Покрај рибата, и морските плодови, вклучувајќи ракови и одредени видови печурки, квасец и говедскиот црн дроб содржат витамин Д. Исто така, жолчката од јајце е добар извор на овој витамин.
Интересно е што многу производи денес доаѓаат збогатени со витамин Д, како што се некои маргарини, млеко и житарки, кои можат да помогнат да се обезбеди соодветен внес на оваа важна хранлива материја.
Со оглед на тоа што во зимските месеци може да биде потешко да се внесува доволно витамин Д само од сончева светлина, важно е да внимавате на исхраната и доколку е потребно, да земате додатоци во исхраната.
Земањето витамин Д во препорачани количини, заедно со здрав начин на живот и правилна исхрана, ќе помогне да се зачуваат силни коски и здрав имунитет во текот на зимата.
Фото: Архива