Вклучете ги во вашата исхрана – Најдобрата ферментирана храна која треба да се јаде секојдневно за подобро здравје на цревата

Здравјето на цревата е поврзано со речиси секој друг аспект од вашата благосостојба. Здравото црево може да игра особено клучна улога во губењето на тежината.
За да го одржите вашиот цревен микробиом во најдобра можна форма, од витално значење е да одржувате хранлива исхрана. Многу од најдобрите намирниџи погодни за варење што треба редовно да ги додавате во вашата чинија вклучуваат ферментирана храна.
Овие опции долго време се фалени за нивната способност да го подобрат здравјето на цревата, но тие исто така нудат голем број други придобивки. Богати со пробиотици, влакна и есенцијални хранливи материи, тие можат да го поддржат варењето, да го регулираат апетитот, па дури и да ја подобрат апсорпцијата на хранливи материи.

Кисела зелка
Киселата зелка, еден вид ферментирана зелка, е уште еден одличен избор за здравјето на цревата. Богата е со влакна и пробиотици кои заедно го поддржуваат варењето и ве одржуваат задоволни. Влакната ја зголемуваат ситоста, што може да помогне да се спречи прејадување, додека пробиотиците се дел од метаболизмот на телото. Оваа комбинација ја прави киселата зелка фантастична опција за намалување на желбата и одржување на здрава тежина.


Кефир
Овој ферментиран јогурт може да направи чуда за вашето здравје благодарение на неговата низа на пробиотици и протеини. Кефирот помага во обновата на мускулите, што е многу важно за време на слабеењето. Живите култури во кефирот не само што го подобруваат варењето, туку помагаат и во разградување на другите хранливи материи, обезбедувајќи вашето тело да извлече најмногу од вашите оброци. Протеините исто така го поддржуваат одржувањето на мускулите, што е клучно за здрав метаболизам.

Јаболков оцет
Ова е моќна состојка која нуди толку многу здравствени придобивки – особено кога станува збор за губење на тежината – благодарение на високата содржина на оцетна киселина.
Јаболковиот оцет е особено значаен првенствено поради вишокот на оцетна киселина, која генерално е поврзана со подобро варење на протеините. Ја забрзува апсорпцијата на хранливи материи, вклучително и протеини, кои се неопходни за мускулите за време на периодот на слабеење.
Со забавување на празнењето на желудникот, му помага на вашето тело да апсорбира повеќе хранливи материи додека го задржува гладот, што го намалува ризикот од прејадување. На крајот на краиштата, тоа е идеална опција за секој кој сака да го подобри здравјето на цревата и да изгуби тежина.


Фото: Архива

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

(ФОТО) Ѕвездата на „Емили во Париз“ никогаш не била позгодна: Привлекувала погледи на црвениот тепих, а ова е нејзиниот сопруг 

Ѕвездата од серијата „Емили во Париз“, актерката Лили Колинс, не греши кога е модата во …