Вклучете ги во вашата исхрана – Јадењето повеќе омега-3 е добро за крвниот притисок и срцевите заболувања

На вашиот крвен притисок во голема мера влијае она што го јадете. Усвојувањето шеми на здрава исхрана дури и по дијагнозата на хипертензија може значително да го намали вашиот крвен притисок и вашите шанси за компликации од срцеви заболувања.
Околу 50 проценти од сите возрасни во САД сега имаат висок крвен притисок (исто така познат како хипертензија). Имајќи предвид дека оваа состојба е главен фактор на ризик за срцеви заболувања – водечка причина за смрт и кај мажите и кај жените – нејзината распространетост е уште поалармантна.
Што се однесува до тоа што да се јаде за да се намали крвниот притисок по дијагнозата на хипертензија, новата студија идентификувала специфичен тип на маснотии на кои треба да се фокусираме.
Студијата објавена во списанието Clinical Nutrition го проучувала ефектот од консумирање храна богата со омега-3 масни киселини на луѓето кои веќе имале хипертензија.

Омега-3 масните киселини одамна се познати по нивните придобивки за здравјето на срцето, но неколку студии ги истражувале нивните ефекти врз луѓето со хипертензија.


Истражувачите од оваа студија ја разгледале исхраната на речиси 27.000 возрасни лица со хипертензија за да видат колку омега-3 масти добиваат од храната и додатоците.


На крајот од студијата, тие ја мереле и смртноста од сите причини и смртноста од кардиоваскуларниот систем.
И сигурно, консумирањето повеќе омега-3 масти е поврзано со значително помал ризик од смртност од сите причини и кардиоваскуларни болести. Конкретно за срцевите заболувања, ризикот се проценува дека е 32 до 47 проценти помал за оние кои јаделе повеќе омега-3.

Она што е најимпресивно е дека овој однос бил значително корисен кога се гледа внесувањето на само еден вид омега-3 масти.


Намирници богати со омега 3 масни киселини:
Риба и други морски плодови
Скуша
Лосос
Пастрмка
Туна
Сардини
Остриги
Јастог
Морски плодови, лигњи и ракчиња
Морски алги

Масла
Ленено масло
Масло од канола
Масло од коноп
Масло од орев
Чиа масло
Масло од макадамија

Семиња, јадра и јаткасти плодови
Семки од сончоглед
Семки од тиква
Ленено семе
Семе од коноп
Семки од чили
Јатки ореви
Чиа семиња
Макадамија ореви

Мешунки
Црвен грав
Наут
Соја
Зелен мунго грав

Зеленчук
Спанаќ
Кељ
Карфиол
Никулци
Глуварче
Рукола
Валеријана

Фото: Архива

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Денес роденден прославува нашата истакната актерка Соња Михајлова

Соња Михајлова е родена на 14 октомври 1958 година во Битола. Таа е истакната македонска …