Ниацинот, кој го има во големи количини во рибизлата, е важен за нервите, пантотенската киселина за клеточното дишење и убавата коса, витаминот Ц за тешки инфекции …
Црвената рибизла има мали, сочни бобинки, пријатен кисело-сладок вкус. Содржи јаглехидрати, растителни влакна и протеини и калории во трагата. Пребогат е со каротин, што е причина за неговата црвена боја.
Покрај тоа, каротинот во телото служи за синтеза на витамин А, кој истовремено ја штити мукозната мембрана и го промовира метаболизмот на клеточно ниво. Содржи и завидни количини на витамини Б1, Б2 и Б6, ниацин, но и витамини Е и Ц.
Бобинките содржат дури половина од дневната количина на витамин Ц, поради што се препорачува за болести предизвикани од недостаток на витамини, како што е авитаминоза. Поради високата концентрација на витамин Ц, ова овошје е исклучително ефикасен антиоксиданс во спречување на различни форми на рак.
Тој е и добар извор на витамин К, па затоа се препорачува за одржување на здравјето на коските, бидејќи го активира остеокалцинот, кој помага да се изгради калциум во коските. Обезбедува и здраво згрутчување на крвта како заштита на кардиоваскуларниот систем.
Бобинките од црвена рибизла го отвораат и апетитот, го зајакнуваат телото и го штитат од насобраните штетни материи. Тие исто така ја забрзуваат работата на цревата и го забрзуваат закрепнувањето по операцијата.
Во народната медицина црвената рибизла е позната како овошје кое го зајакнува, чисти и разубавува организмот.
Поради содржината на влакна во семките, бобинките ја регулираат активноста на цревата и ги елиминираат токсичните состојки од телото. Свежите бобинки и свежиот сок го подобруваат здравјето, додека разредениот сок со минерална вода ја гаси жедта.
Сокот е корисен и за закрепнување по болест, особено за дијабетичари.