Три евтини намирници го намалуваат холестеролот и ни помагаат да добиеме повеќе влакна


БОГАТИ со влакна, протеини, железо и магнезиум, гравот и леќата се меѓу најхранливите и најразновидните намирници. Гравот лесно се вклопува во различни јадења, од супи и салати до сосови и прилози, а во продолжение откријте зошто треба почесто да ги јадеме.

Редовното консумирање грав и леќа е корисно за намалување на холестеролот, помага во заштитата од рак на дебелото црево, го стабилизира нивото на гликоза и помага во спречување на дијабетес, помага во одржување на здрава тежина и обезбедува поголем внес на влакна, железо и калциум.


Кои мешунки да ги вклучиме во исхраната?
Секој вид мешунка има уникатни нутритивни вредности и вкус, што го прави одличен додаток во вашата секојдневна исхрана. Без разлика дали бараме извор на протеини, влакна или витамини, секој вид носи свои придобивки. Еве некои од најдобрите избори и совети како да ги вклучите во вашите оброци:

Леќа



Половина чаша варена леќа содржи 8 г влакна, 9 г протеини и е богата со витамини Б, железо и магнезиум. Додадете ја во салати, супи, кари, хамбургери или како замена за месо во сос од Болоњезе.

Црн грав



Половина чаша конзервиран црн грав има 6 г влакна и протеини, како и железо, фолна киселина и тиамин. Можете да го користите во салати, тортиљи, печива или хамбургери.

Наут


Половина чаша наут содржи 6 г влакна и 7,5 г протеини и е богат со железо, магнезиум, фосфор, фолна киселина и манган. Наутот од конзерва може да се користи на различни начини – додадете го во салата, изгмечете го во сендвич или испечете го и прелијте ги со чоколадо за слатко задоволство.

Фото: Архива

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

37 издание на Саем на книга во Скопје: Негување на книжевната култура и љубовта кон книгите

Убавината на книгите е во тоа што тие не разликуваат возрасти, родови, ниту граници – …