Tag Archives: заштита

Како ефикасно да се заштитиме од сезонскиот грип?

Пред нас e период од годината кога особено внимание треба да посветиме на својот имунолошки систем. Наглите промени на времето, со температурни разлики од 20 и повеќе степени, високите температури за овој период од годината се причина за развивање на различни вируси, од кои најчеста е појавата на грип. Оваа …

Повеќе »

Итар сопственик на iPhone смислил трик кој нема да ја воодушеви сообраќајната полиција

iOS 12 во себе содржи посебна карактеристика „Сири кратенки“ која се користи за многу практични и креативни работи, вклучувајќи и автоматско почнување на снимање на видеозапис во случај да ве запре полиција. iPhone добил многу важна карактеристика, а тоа е апликацијата под име Shortcuts, односно кратенки. Во неа со малку …

Повеќе »

(ВИДЕО+ФОТО) Битката за авторските права за „Зајди, зајди“ е загубена поради неинтересот на државните институции!

По повод написите за „кражбата“ на познатата „Зајди, зајди“ од Александар Сариевски се обидовме да ги најдеме наследниците на авторските права…Па, контактирвме со Иван Саре Сариевски, вистински наследник на својот дедо…Инаку, Иван Саре Саревски е познато име во музичките кругови во Македонија… Од разговорот со него сфативме дека тој „битката“ …

Повеќе »

Како да ги држите под контрола пролетните алергии?

Сезонските алергии се проблем за милиони луѓе ширум светот. Со оглед на тоа дека со пролетта доаѓаат поблаги временски услови, се ослободуваат алергени. Дрвјата, тревата и плевелите се некои од најчестите предизвикувачи на алергии кога сте надвор, а околу 30 проценти од населението во светот страда од нивните последици. За …

Повеќе »

Пушачи, доматите би можеле да ве спасат

Исхраната богата со домати и овошје донесува низа здравствени полезности, од намалување на ризикот за рак до јакнење на имунолошкиот систем. Според новата студија, тие продукти можат и’ да ја обноват функцијата на плуќата на бившите пушачи. Секоја година отприлика 55. отсто пушачи се обидуваат да престанат да пушат. Престанувањето …

Повеќе »

(ВИДЕО) Сабота: „Урбан блок“ со нови теми!

Во денешното издание на „Урбан блок“ ќе проследите: – еве кои дестинации се погодни дури и за есенски патувања – со доктор Тихомир Цветковиќ ќе проследите разговор на тема полово преносливи болести – кои се нјчести кај нс, како се препознаваат и како да се заштитите

Повеќе »