Tag Archives: успение на пресвета богородица

Денеска се празнува Успение на Пресвета Богородица: „Радувајте се, ќе бидам со вас вовек“

Македонската првославна црква денес го празнува Успение на Пресвета Богородица Господ, Кој на Синај заповеда со петтата заповед: „Почитувај го таткото свој и мајката своја“, со Својот пример покажа како треба да се почитува својата родителка. Кога висеше на крстот во маки, се сети на Неговата мајка и покажувајќи на …

Повеќе »

Денеска е Изнесувањето на Чесниот Крст: Почеток на Богородичен пост!

Изнесување на чесното дрво на Животворниот Крст Господов (1164) Овој празник е востановен договорно од Грците и Русите за време на грчкиот цар Мануил и рускиот кнез Андреј во спомен на истовремената победа, и тоа: на Русите над Бугарите, а на Грците над Сарацените. Во обете војни во војските се …

Повеќе »

Денеска се празнува Успение на Пресвета Богородица: „Радувајте се, ќе бидам со вас вовек“

Македонската првославна црква денес го празнува Успение на Пресвета Богородица Господ, Кој на Синај заповеда со петтата заповед: „Почитувај го таткото свој и мајката своја“, со Својот пример покажа како треба да се почитува својата родителка. Кога висеше на крстот во маки, се сети на Неговата мајка и покажувајќи на …

Повеќе »

Денеска е Изнесувањето на Чесниот Крст: Почеток на Богородичен пост!

Изнесување на чесното дрво на Животворниот Крст Господов (1164) Овој празник е востановен договорно од Грците и Русите за време на грчкиот цар Мануил и рускиот кнез Андреј во спомен на истовремената победа, и тоа: на Русите над Бугарите, а на Грците над Сарацените. Во обете војни во војските се …

Повеќе »

Денеска се празнува Успение на Пресвета Богородица: „Радувајте се, ќе бидам со вас вовек“

Македонската првославна црква денес го празнува Успение на Пресвета Богородица Господ, Кој на Синај заповеда со петтата заповед: „Почитувај го таткото свој и мајката своја“, со Својот пример покажа како треба да се почитува својата родителка. Кога висеше на крстот во маки, се сети на Неговата мајка и покажувајќи на …

Повеќе »

Денеска е Изнесувањето на Чесниот Крст: Почеток на Богородичен пост!

Изнесување на чесното дрво на Животворниот Крст Господов (1164) Овој празник е востановен договорно од Грците и Русите за време на грчкиот цар Мануил и рускиот кнез Андреј во спомен на истовремената победа, и тоа: на Русите над Бугарите, а на Грците над Сарацените. Во обете војни во војските се …

Повеќе »

Денеска се празнува Успение на Пресвета Богородица: „Радувајте се, ќе бидам со вас вовек“

Македонската првославна црква денес го празнува Успение на Пресвета Богородица Господ, Кој на Синај заповеда со петтата заповед: „Почитувај го таткото свој и мајката своја“, со Својот пример покажа како треба да се почитува својата родителка. Кога висеше на крстот во маки, се сети на Неговата мајка и покажувајќи на …

Повеќе »

Утре е Успение на Пресвета Богородица: Најважни обичаи во чест на заштитничката на сите живи суштества!

Во Македонија се верува дека Богородица е заштитничката на сите живи суштества, но посебно на родилките и мајките… Утре, во православните цркви се одбележува празникот на Големата Богородица. Официјалниот наслов на празникот е Успение на Пресвета Богородица.  Голема Богородица е, всушност, сеќавање на смртта на Богородица, и според евангелиската традиција, …

Повеќе »

Во вторник е голем празник – Голема Богородица: Подгответе се – Ова никако не смеете да го направите

Во вторник, 28. август, е големиот верски празник, Успение на Пресвета Богородица или Голема Богородица, а воедно овој ден е прогласен за неработен. Од повеќето празници посветени на пресвета Богородица овој е еден од најзначајните. Затоа народот овој празник го нарекува уште и Голема Богородица. Во македонските цркви и манастири …

Повеќе »