Tag Archives: цркви

(ФОТО) УБАВИНИТЕ НА МАКЕДОНИЈА: ВРУТОК – одлично место за семејни, бизнис и туристички посети

Во југозападниот дел на работ на полошката котлина се наоѓа едно од најубавите села во нашата земја, каде заштитен знак е чистиот воздух, бистрата вода, речната пастрмка и гостопримството на луѓето.Доколку овие податоци на некој начин ве асоцираат на селото Вруток, воопшто не сте погрешиле. Денес сме сведоци дека човекот …

Повеќе »

(ФОТО) УБАВИНИТЕ НА МАКЕДОНИЈА: Туристичките вредности на шарско полошкиот регион

Полог преставува котлина која се наоѓа помеѓу Шар Планина, Буковиќ, Сува Гора и Жеден. Вкупната површина на Полошкиот регион изнесува 1.475 км/2 и се наоѓа на надморска височина помеѓу 300 и 2.747 км2. Полошката котлина се протега во правец североисток југозапад, а се дели на Горен Полог (околу 718 км/2- …

Повеќе »

(ВИДЕО+ФОТО) ОВИЕ ЦРКВИ ГИ ИЗГРАДИЛЕ АНГЕЛИ: Само така се објаснува начинот на настанување на зданијата на Лалибела!

Ако верата е мистерија, во христијанскиот свет има неколку места каде што мистеријата е подлабока отколку во Лалибела. Пред 800 години, кралот на Етиопија наредил изградба на нов главен град за христијаните. На 2.500 метри, на централното плато на Етиопија, стојат 11. цркви, секоја врежана од еден, огромен, камен блок. …

Повеќе »

(ФОТО) Голем човек и хуманист: Просјачи за да помага на сиромашни и за обнова на црква и манастир

Добри Добрев е роден во 1934. година во Бајлово, Бугарија, каде и денес живее. Од своите четири деца, две надживеал. Во Втората светска војна го загубил слухот, поради граната која паднала блиску до него. Секој ден оди по 10. километри од оддалеченото село, во својата рачно изработена облека и чевли …

Повеќе »

(ФОТО) Балкански Париз: Oтпатувајте во метрополата во којашто во строгиот центар може да изнајмите стан за само 250 денари по лице!

На AirBnB може да пронајдете стан во центарот на градот за 4 лица за само дваесетина евра по ноќевање, па така, наместо една недела на море, тука за своите пари ќе може да уживате пет пати подолго, а и пивото е евтино! Деновите кога Букурешт беше познат уште и како …

Повеќе »