Tag Archives: светиот свештеномаченик валентин

Денес е спомен на Светите апостоли Сила, Силуан, Крискент, Епенет и Андроник и Светиот свештеномаченик Валентин

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 30 јули. Денеска е Св. апостоли Сила, Силуан, Крискент, Епенет и Андроник, Светиот Валентин… Сите се од Седумдесеттемина апостоли. Свети Сила беше испратен од Јерусалим во Антиохија со Павле и Варнава да го решат спорот меѓу верните околу обрезанието, односно дека не …

Повеќе »

Денес е спомен на Светите апостоли Сила, Силуан, Крискент, Епенет и Андроник и Светиот свештеномаченик Валентин

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 30 јули. Денеска е Св. апостоли Сила, Силуан, Крискент, Епенет и Андроник, Светиот Валентин… Сите се од Седумдесеттемина апостоли. Свети Сила беше испратен од Јерусалим во Антиохија со Павле и Варнава да го решат спорот меѓу верните околу обрезанието, односно дека не …

Повеќе »

Денес е спомен на Светите апостоли Сила, Силуан, Крискент, Епенет и Андроник и Светиот свештеномаченик Валентин

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 30 јули. Денеска е Св. апостоли Сила, Силуан, Крискент, Епенет и Андроник, Светиот Валентин… Сите се од Седумдесеттемина апостоли. Свети Сила беше испратен од Јерусалим во Антиохија со Павле и Варнава да го решат спорот меѓу верните околу обрезанието, односно дека не …

Повеќе »