Tag Archives: свети јоаникиј

Денеска е спомен на Светиот свештеномаченик Антим: Старецот од Никомидија кој ги покрсти своите тирани!

Православните христијани денеска го слават Светиот свештеномаченик Антим. Старецот од Никомидија кој ги покрасти војниците кои дошле да го изнесат пред императорот поради неговото ширење на Христијанството. Роден е во Никомидија и од детството воспитан како вистински христијанин. Телото му беше умртвено, духот смирен, зависта искоренета, гневот скротен, мрзливоста протерана, …

Повеќе »

Денеска е спомен на Светиот свештеномаченик Антим: Старецот од Никомидија кој ги покрсти своите тирани!

Православните христијани денеска го слават Светиот свештеномаченик Антим. Старецот од Никомидија кој ги покрасти војниците кои дошле да го изнесат пред императорот поради неговото ширење на Христијанството. Роден е во Никомидија и од детството воспитан како вистински христијанин. Телото му беше умртвено, духот смирен, зависта искоренета, гневот скротен, мрзливоста протерана, …

Повеќе »

Денеска е спомен на Светиот свештеномаченик Антим: Старецот од Никомидија кој ги покрсти своите тирани!

Православните христијани денеска го слават Светиот свештеномаченик Антим. Старецот од Никомидија кој ги покрасти војниците кои дошле да го изнесат пред императорот поради неговото ширење на Христијанството. Роден е во Никомидија и од детството воспитан како вистински христијанин. Телото му беше умртвено, духот смирен, зависта искоренета, гневот скротен, мрзливоста протерана, …

Повеќе »