Tag Archives: светата маченичка евталија

Денес е спомен на Светиот свештеномаченик Теодот: И’ измачуван ја сочувал верата

Првославната црква денес го одбележува споменот на Светиот свештеномаченик Теодот Епископ Киринејски, на островот Кипар. Заради неговата мудрост и доблеста го избраа за епископ, а тој со љубов и ревност управуваше со Црквата Божја. Кога настана гонење на христијаните, во времето на нечестивиот цар Ликиниј, овој Божји човек беше изведен …

Повеќе »

Денес е спомен на Светиот свештеномаченик Теодот: И’ измачуван ја сочувал верата

Првославната црква денес го одбележува споменот на Светиот свештеномаченик Теодот Епископ Киринејски, на островот Кипар. Заради неговата мудрост и доблеста го избраа за епископ, а тој со љубов и ревност управуваше со Црквата Божја. Кога настана гонење на христијаните, во времето на нечестивиот цар Ликиниј, овој Божји човек беше изведен …

Повеќе »

Денеска се слави Недела на свети Григориј Палама: Заштитник на православното учење

Втората недела од Великиот Пост е посветена на светиот Григориј Палама. Како што првата недела од постот беше посветена на победата на православието над иконоборството, така и втората недела е посветена на победата на православното богословие над различните еретички учења, во 14 век. Оваа победа ја извојува светиот Григориј Палама. …

Повеќе »

Денес е спомен на Светиот свештеномаченик Теодот:И’ измачуван ја сочувал верата

Првославната црква денес го одбележува споменот на Светиот свештеномаченик Теодот Епископ Киринејски, на островот Кипар. Заради неговата мудрост и доблеста го избраа за епископ, а тој со љубов и ревност управуваше со Црквата Божја. Кога настана гонење на христијаните, во времето на нечестивиот цар Ликиниј, овој Божји човек беше изведен …

Повеќе »

Денес е Светиот свештеномаченик Теодот:И’ измачуван ја сочувал верата

Првославната црква денес го одбележува споменот на Светиот свештеномаченик Теодот Епископ Киринејски, на островот Кипар. Заради неговата мудрост и доблеста го избраа за епископ, а тој со љубов и ревност управуваше со Црквата Божја. Кога настана гонење на христијаните, во времето на нечестивиот цар Ликиниј, овој Божји човек беше изведен …

Повеќе »