Tag Archives: репертоар

Репертоар на Театар за деца и младинци од 16. до 17. февруари

16. февруари „Црвенкапа“ Уште една бајка за која не треба да се трошат зборови, зашто скоро и да нема дете на кое не му е позната приказната за девојчето, кое одејќи на пат кон куќичката на нејзината баба, во шумата налетува на волкот. Во драматуршката предлошка на Александар Поповиќ се …

Повеќе »

Репертоар на Театар комедија од 15. до 24. февруари

15. февруари „Вардарски пастуви“ „Вардарски пастуви“ е пиеса работена според сценариото на Симон Буве (се сеќавате на филмот „Фул Монти“?) и според пиесата „Дамите бираат“ од Ентони Мекартен и Стивен Синклер, но овој пат станува збор за сосема наш производ, пред се’ затоа што е сопствена продукција на Театар Комедија …

Повеќе »

Репертоар на Драмски театар од 14. до 20. февруари

14 Февруари „Партија реми“ Драмскиот текст „Партија реми“ од американскиот драмски автор Доналд Ли Кобурн, 1978 година ја добива Пулицеровата награда за најдобар драмки текст а актерите кои ги играле улогите за најдобри актери таа сезона на њујоршката сцена. Еден човек и една жена во својата Трета доба, како штитеници …

Повеќе »

Репертоар на Македонски народен театар од 14. до 20. февруари

14. февруари „Мама миа“ Раскажувачката магија на безвременските песни на АББА претставува двигател на волшебната приказна за љубовта, смеата и пријателството, креирајќи незаборавна претстава. Големата актерска екипа, веселата атмосфера и експлозивните танчерски нумери заедно ја прават МAMMA MIA! загарантирана хит-претстава за секој театар. Мјузиклот „Мама Миа“ премиерно ќе биде изведен …

Повеќе »

Репертоар на театар за деца и младинци од 10. до 13. јануари: Во четврток ќе се игра „Оливер Твист„

10.01 (четврток) „Оливер Твист“ Претставата е работена според истоимениот роман на Чарлс Дикенс, кој е лектира во основното образование. Извонредната драматизација на добро познатата приказна, овојпат во стихови од страна на режисерот Срѓан Јаникијевиќ, им нуди на децата една сосема несекојдневна, нетипична и досега невидена детска претстава на нашата сцена. …

Повеќе »

Репертоар на театар за деца и младинци од 6. до 9. декември

6. декември „Лакомата меца“ Оваа претстава е наменета за најмалите деца. Во неа се зборува за основните бон-тон правила во јадењето на оброците. Низ интеракција со децата Лакомата Меца е предупредена дека не треба да биде стрвна кога јаде и дека секој залак треба добро да се изџвака, зашто во …

Повеќе »

(ВИДЕО+ФОТО) Репертоар на Драмски театар

30. октомври „Како да се ограби банка“ Парите го вртат светот. А што би правеле кога тие не би биле дел од нашиот живот и нашето секојдневие? Што би правеле кога ќе го допрете дното во општеството и кога единствената мисла со која ќе се будите наутро е “како да …

Повеќе »

(ФОТО) Репертоар на Театар комедија

30. октомври „Не сега драга“ Комедијата „Не сега драга“ (од современиот англиски автор и актер Реј Куни) е комедија на забуни, смешни ситуации и интересни карактери. Дејството се одвива во хотел, за време на едно пролетно попладне. Приказната е за еден парламентарец од Куманово кој доаѓа во Скопје на состанок …

Повеќе »

(ФОТО) Репертоар на театар за деца и младинци од 1. до 4. ноември

ТДМ за најмладите оваа недела ги подготвки следните претстави: 1.ноември „Лакомата Меца“ Оваа претстава е наменета за најмалите деца. Во неа се зборува за основните бон-тон правила во јадењето на оброците. Низ интеракција со децата Лакомата Меца е предупредена дека не треба да биде стрвна кога јаде и дека секој …

Повеќе »