Tag Archives: обичаи

Утре е Ѓурѓовден: Што не треба да направите на овој ден?

Православните верници утре го прославаат Ѓурѓовден, празникот кој е врзан со најголем број обичаи што постојат во народното верување. Овој светец се смета за граница меѓу зимата и летото, празник врзан за здравјето на домашните, женачката, плодност на стоката и добри посеви. Главен обичај е плетење венец од билки, миење …

Повеќе »

Зошто на Велигден не треба да се оди на спиење пред полноќ?

За христијанските верници Велигден е најголемиот празник затоа што потсетува на денот на Христовото воскресение по распетието. Овој ден е придружен со разни обичаи, од кои некои се многу интересни. Легендата вели дека наутро на Велигден, треба да се измиеме со вода во која се натопуваат дренка, босилек и црвено …

Повеќе »

Денеска верниците ја одбележуваат Велика Сабота: Задолжително направете некое добро дело, а еве што НИКАКО НЕ ТРЕБА ДА ПРАВИТЕ!

Велика сабота е дека кога Христос се симнал во Адот за да на мртвите им проповеда Евангелие, и поради тоа се одбележува во молитва и тишина. Во светата и Велика Сабота го празнува боготелесното погребение и слегувањето во адот на Господа Бога и Спасителот Исуса Христа, преку Кого нашиот род …

Повеќе »

Денеска е Велики Петок: Обичаи и верувања за најтешкиот празник во годината!

Легендата вели дека црвените јајца кои се симбол на празникот, заедно со поздравот „Христос воскресе” прво ги употребила Марија Магдалена… Велики петок освен Велипеток уште се вика и Распет петок зашто на овој ден е распнат Исус Христос. Поради тоа овој ден се смета за најтежок празник во годината, тогаш …

Повеќе »

Обичаи за ВЕЛИКИ ПЕТОК – НАЈТАЖНИОТ ДЕН ВО ГОДИНАТА: Ако сака да го следи среќа, секој верник треба да ги направи овие 3. работи!

Велики петок се смета за најтажен празник во христијанството, бидејќи тоа е денот кога Исус Христос беше распнат на крстот на Голгота. Иако Велики петок е ден на голема тага, на христијаните сепак им треба овој ден да размислат длабоко за животот. Христос го даде својот живот за да живееме, …

Повеќе »

Верниците го очекуваат Велики Петок, најтажен ден во христијанството: Обичаи и верувања за денот од Страдалната Седмица, денот кога е распнат Исус Христос…

Во светиот и Велик Петок ги славиме светите, спасителни и страшни страдања на Господ Бог и Спасителот наш Исус Христос, коишто Он заради нас доброволно ги прими: плукањето, биењето, шлаканиците, навредувањата, исмејувањето, багреницата, трската, сунѓерот, оцетот, клинците, копјето и, на крајот – Крстот и смртта, а сето тоа се изврши …

Повеќе »

Утре е Велики Четврток – Првото вапцано јајце има волшебна моќ- Еве што треба да направите!

Велики четврток е ден кога се фарбаат велигденските јајца. Сега се наоѓаме во средината на Страдалната седмица, седмица која е полна со важни настани за спасението на човекот. Главен обичај што се изведува на овој ден и со посебно внимание е вапцувањето на велигденските јајца. Според обичајот најпрвин се вапцувале …

Повеќе »

Денес се слави Лазарова Сабота: Еве што треба да правите!

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денес е Лазарова сабота… Како еден од поголемите христијански празници од пролетниот циклус, Лазарова сабота е променлив празник и секогаш се паѓа еден ден пред Цветници, кои се точно една недела пред најголемиот празник Велигден. На овој ден се споменува чудесното воскресение на четиридневно …

Повеќе »

Утре се слави Лазарова Сабота: Еве што треба да правите!

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) утре е Лазарова сабота… Како еден од поголемите христијански празници од пролетниот циклус, Лазарова сабота е променлив празник и секогаш се паѓа еден ден пред Цветници, кои се точно една недела пред најголемиот празник Велигден. На овој ден се споменува чудесното воскресение на четиридневно …

Повеќе »