Tag Archives: југославија

Ретроспектива на македонската кинематографија во Загреб

Во киното Тушканац во Загреб беше отворена голема ретроспектива на македонскиот игран филм од југословенскиот период. Воведни излагања одржаа Марко Ројниќ – уредник на програмата на киното Тушканац, Томе Апостолски – претседател на Сојузот на македонското малцинство на град Загреб и Владимир Ангелов – в. д. директор на Кинотека на …

Повеќе »

(ВИДЕО) Хитлер во Југославија бил само еднаш: Еве како бил дочекан!

Таквите настапи биле кратки, ненајавени и тоа во окупираните територии кога тој наизглед спонтано ќе се појавел на улиците на некој град кој е освоен покажувајќи дека градот многу му значи. Југословенската држава има долга традиција антифашистички движења и борби против Хитлер и нацистите. Затоа оваа епизода од историјата главно …

Повеќе »