Tag Archives: светата маченичка фелицита и нејзините седум синови

Денеска е спомен на Свети Григориј Богослов, архиепископ Цариградски: Големо светило на верата!

Големо светило на верата и благочестието, на православието и поборништвото е свети Григориј Богослов. Роден во Назијанз од татко Елин и мајка христијанка. Пред да се крсти учеше во Атина заедно со Св. Василиј Велики и со Јулијан Отстапник. Често му пророкуваше на Јулијан дека ќе биде отстапник од верата …

Повеќе »

Денеска е спомен на Свети Григориј Богослов, архиепископ Цариградски: Големо светило на верата!

Големо светило на верата и благочестието, на православието и поборништвото е свети Григориј Богослов. Роден во Назијанз од татко Елин и мајка христијанка. Пред да се крсти учеше во Атина заедно со Св. Василиј Велики и со Јулијан Отстапник. Често му пророкуваше на Јулијан дека ќе биде отстапник од верата …

Повеќе »

Денеска е спомен на Свети Григориј Богослов, архиепископ Цариградски:Големо светило на верата!

Големо светило на верата и благочестието, на православието и поборништвото е свети Григориј Богослов. Роден во Назијанз од татко Елин и мајка христијанка. Пред да се крсти учеше во Атина заедно со Св. Василиј Велики и со Јулијан Отстапник. Често му пророкуваше на Јулијан дека ќе биде отстапник од верата …

Повеќе »