Tag Archives: садење пченица

(ФОТО) Денес садиме пченица за Божик: Вака правилно се сади според православните обичаи!

Обичајот почнува на денот на Светата великомаченичка Варвара! Раѓањето на Исус Христ е празник кој се прославува во кругот на семејството во домот, како и со одење на богослужба во црква. Покрај сите обичаи, собирањето на целото семејство околу богатата трпеза, е централен настан.Задолжитлено се пали кандило и се крши …

Повеќе »

Денес е спомен на Светата великомаченичка Варвара: Кој прв ќе ве „полази“ таква ќе ви биде годината

Православните верници денеска го одбележуваат споменот посветен на Светата великомаченичка Варвара Таткото на оваа славна Христова следбеничка, којашто на млади години му се посвети на Христа, се викаше Диоскор и беше познат според положбата и богатството во градот Илиопол Мисирски, а во верата беше незнабожец. Својата ќерка единица, мудра во …

Повеќе »

(ФОТО) Денес садиме пченица за Божик: Вака правилно се сади според православните обичаи!

Обичајот почнува на денот на Светата великомаченичка Варвара! Раѓањето на Исус Христ е празник кој се прославува во кругот на семејството во домот, како и со одење на богослужба во црква. Покрај сите обичаи, собирањето на целото семејство околу богатата трпеза, е централен настан.Задолжитлено се пали кандило и се крши …

Повеќе »

Денес е спомен на Светата великомаченичка Варвара:Кој прв ќе ве „полази“ таква ќе ви биде годината

Православните верници денеска го одбележуваат споменот посветен на Светата великомаченичка Варвара Таткото на оваа славна Христова следбеничка, којашто на млади години му се посвети на Христа, се викаше Диоскор и беше познат според положбата и богатството во градот Илиопол Мисирски, а во верата беше незнабожец. Својата ќерка единица, мудра во …

Повеќе »

(ФОТО) Денес садиме пченица за Божик: Вака правилно се сади според православните обичаи!

Обичајот почнува на денот на Светата великомаченичка Варвара! Раѓањето на Исус Христ е празник кој се прославува во кругот на семејството во домот, како и со одење на богослужба во црква. Покрај сите обичаи, собирањето на целото семејство околу богатата трпеза, е централен настан.Задолжитлено се пали кандило и се крши …

Повеќе »