Tag Archives: преподобен никифор

Денес е спомен на Светата маченичка Пелагија Тарсиска: Пострада поради вербата во Христа

Според календарот на МПЦ, 17-ти мај е ден посветен на Светата маченичка Пелагија Тарсиска. Родена е во градот Тарс, од родители незнабошци, но богати и прочуени. Кога слушна од христијаните за Христа, таа се разгоре со љубов кон Спасителот и во душата беше целата христијанка. Се случи самиот цар Диоклецијан да …

Повеќе »

Денес е спомен на Светата маченичка Пелагија Тарсиска: Пострада поради вербата во Христа

Според календарот на МПЦ, 17-ти мај е ден посветен на Светата маченичка Пелагија Тарсиска. Родена е во градот Тарс, од родители незнабошци, но богати и прочуени. Кога слушна од христијаните за Христа, таа се разгоре со љубов кон Спасителот и во душата беше целата христијанка. Се случи самиот цар Диоклецијан да …

Повеќе »

Денес е спомен на Светата маченичка Пелагија Тарсиска: Пострада поради вербата во Христа

Според календарот на МПЦ, 17-ти мај е ден посветен на Светата маченичка Пелагија Тарсиска. Родена е во градот Тарс, од родители незнабошци, но богати и прочуени. Кога слушна од христијаните за Христа, таа се разгоре со љубов кон Спасителот и во душата беше целата христијанка. Се случи самиот цар Диоклецијан да …

Повеќе »