Tag Archives: прележан ковид

СЛОВЕНИЈА од СРЕДА воведува строги правила: PCT услови за сите вработени кои се во контакт со луѓе

Денес, владата на СЛОВЕНИЈА усвои декрет според кој, од среда, 15. септември, ќе се воведе поригорозна примена на таканаречените услови за PCT за сите вработени кои се во контакт со странките и за корисниците на нивните услуги. Условот за PCT значи дека луѓето мора да имаат прележано „Ковид -19“, да …

Повеќе »

Како „Фајзер“ влијае на имунитетот ако сте прележале или не Ковид 19

Луѓето кои имале ковид 19 имале силен имунолошки одговор по првата доза на вакцината Фајзер, но мала корист имале по втората доза, открила новата студија од Институтот за имунологија во Пен. Наодите, објавени во списанието Science Immunology, сугерираат дека на луѓето кои имале ковид може да им треба само една …

Повеќе »

ИСТРАЖУВАЊА: Имунитетот од прележана корона јак како после вакцина

Студија на Медицинскиот факултет во Грац открила дека луѓето кои се заразиле со коронавирус имаат 91 процент помал ризик од инфекција во следните седум месеци. Студијата е објавена во European Journal of Clinical Investigation. Нивото на имунитет по болеста е само малку пониско од оној предизвикан од вакцината Фајзер/Бајонтек, што …

Повеќе »