Tag Archives: наука

Научниците развиле батерија која помага во убивање на туморите

Кинеските истражувачи развиле имплантирана и самополнечка батерија која помага да се убијат клетките на туморот со регулирање на микросредината која го поддржува растот на туморот. Студијата објавена во списанието „Science Advances“ ја опишува батеријата, која, кога се користела во комбинација со органското соединение тирапазамин, го намалила обемот на туморот за …

Повеќе »

Мики Манојловиќ за вакцината: „Не можеш да веруваш во Господ, а не во наука“

Српскиот актер Предраг Мики Манојловиќ ја коментирал работата за време на пандемијата на коронавирус, како и важноста на вакцинацијата. „Одамна се вакцинирав. Мора да се направи, тоа е единствено логично. Колку луѓе знаеме дека исчезнале засекогаш поради вирусот? Ова веќе не е за*****ње”, налутено рекол српскиот актер. Го нервира тоа …

Повеќе »

Во глечер пронашле вируси од пред 15.000 години: За 28. ниту не се знаело

Научниците во примероци од мраз од глечерите на тибетското плато откриле досега непознати вируси кои датираат од пред 15.000 години. Откриените вируси се различни од оние што претходно ги евидентирале научниците, покажува студија објавена претходно оваа недела во списанието „Микробајом“. Тим составен од научници кои ги проучуваат климатските промени и …

Повеќе »

(ВИДЕО) Најпознатиот светски научник изнесува доказ дека БОГ ПОСТОИ!

Може ли науката, за која долго се сметаше дека е спротивна на верата, навистина да докаже дека Бог постои? Позната личност во научната заедница неодамна изјавила дека пронашла докази што покажуваат дека постои повисоко битие и го опишува како чин на „управување со сè“. Теоретскиот физичар Мичио Каку, кој е …

Повеќе »