Tag Archives: мртво море

(ВИДЕО) ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛУВАЊЕ – ШТО СЕ СЛУЧУВА СО МРТВОТО МОРЕ? Нивото на водата се повлекува и на брегот избиваат чудни кратери

Мртвото Море, спектакуларно солено езеро меѓу Израел, окупираниот Западен Брег и Јордан, од 1960. година изгуби една третина од својата површина, а повлекувањето на водата зад себе остава лунарен пејзаж, копно бело со сол и избушено со кратери. Во златното доба во прекрасното место Ајн Геди, во 1960-тите, посетителите можеле …

Повеќе »

(ВИДЕО+ФОТО 18+) Стотици луѓе шетаат голи низ пустината инспирирани од приказна од Стариот Завет

Стотици луѓе прекриени само во бела боја прошетаа низ пустината во близина на Мртвото Море како дел од проектот на американскиот уметник Спенсер Туник, пишува The Guardian. 54-годишниот фотограф посетил локација во јужен Израел како гостин во министерството за туризам за по трет пат да го покаже повлекувањето на Мртвото …

Повеќе »

(ВИДЕО+ФОТО) ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА: „Дрво на животот“ на остров од сол среде Мртво море

Во најсоленото море во светот има дрво, каде што флората и фауната се практично невозможни. Мртвото Море е познато по фактот дека не е можно да се одржи каква било форма на флора или фауна во него, туку дека таму преживуваат само некои видови микроорганизми. Меѓутоа, недалеку од плажата во …

Повеќе »

(ФОТО) ЧУДО НА ПРИРОДАТА: 7. неверојатни факти за морето на смртта!

Мртво море, Море на смртта и Лотово море се називите за соленото езеро помеѓу Јордан и Израел чие ниво на соленост изнесува дури 33 отсто. Се наоѓа на Блискиот исток помеѓу Јордан и Израел и длабоко е околу 400. метри. Температурата на водата во Мртвото море не се зголемува бидејќи …

Повеќе »