Tag Archives: микис теодоракис

ТАЖНО – ПОЧИНАЛ ЛЕГЕНДАРНИОТ МИКИС ТЕОДОРАКИС (96): Беше татко на сиртакито!

Микис Теодоракис, еден од најголемите грчки композитори, почина на 96 -годишна возраст. Теодоракис се стекна со светска слава правејќи музика за филмовите „Гркот Зорба“, „З“ (1969) и „Серпико“ (1973). Роден е на 29. јули 1925. година, на островот Хиос во Грција. Уште од мали нозе бил фасциниран од музика, бил …

Повеќе »