Tag Archives: манастири

(ФОТО) Необичната убавина на Кањон Матка

Кањонот Матка се наоѓа на реката Треска, која е десна притока на реката Вардар. Со преградување на реката Треска и изградбата на лачно армирано-бетонска брана била создадена вештачката акумулација Матка. Една од многуте карактеристики за езерото Матка е тоа, дека претставува најстарото вештачко езеро во Р.Македонија. Вештачкото езерото Mатка, било …

Повеќе »

(ВИДЕО+ФОТО) Магично и волшебно место на карпи високи 500. метри

До 1920 година, искачувањето на ова место бил вистински предизвик. Скали, јажиња и мрежи беа основните средства што монасите ги користеле за време на искачувањето на врвот. View this post on Instagram A post shared by Mônica Brandão (@monica2121brandao) Денес до манастирот може да се стигне по скали, мостови, а …

Повеќе »

(ФОТО) Голем човек и хуманист: Просјачи за да помага на сиромашни и за обнова на црква и манастир

Добри Добрев е роден во 1934. година во Бајлово, Бугарија, каде и денес живее. Од своите четири деца, две надживеал. Во Втората светска војна го загубил слухот, поради граната која паднала блиску до него. Секој ден оди по 10. километри од оддалеченото село, во својата рачно изработена облека и чевли …

Повеќе »