Tag Archives: ковид 19

Ако е една маска добра – дали две се подобри?

Маските станаа нешто без кое не ја напуштаме куќата. Знаеме дека тие обезбедуваат одлична заштита од коронавирус, но дали е доволно само една, или сепак треба да носиме два? Не секој мора да носи две маски – но науката ни кажува дека тие се многу ефикасна заштита. „Повеќе слоеви ја …

Повеќе »

КОВИД НА КОЖА УШТЕ ОД НОЕМВРИ 2019! Шокантно откритие на лекарите во Италија – еве кој прв заболел од корона пред повеќе од една година!

25-годишна девојка од Милано се разболела од кожна болест (дерматоза) во ноември 2019 година, а по пет месеци се излечила. Сега, експертите, преиспитувајќи го примерокот од нејзината кожа, направиле биопсија и дошле до изненадувачко откритие. Во примероците е откриено присуство на вирусот САРС-КОВ-2, односно корона! Група патолози координирана од д-р …

Повеќе »

АКО САКАШ ДА ПАТУВАШ МОРАШ ДА СЕ ВАКЦИНИРАШ: Данците ќе патуваат со дигитални корона пасоши

Данска работи на дигитален пасош на вакцинација за луѓе кои примиле вакцина за коронавирус, што може да им овозможи да патуваат во земјите што ќе побараат таков документ за време на пандемијата. „Се очекува дека другите земји ќе бараат од патниците да покажат документ за вакцинација по пристигнувањето. Тогаш ќе …

Повеќе »

Застрашувачко откритие за влијанието на ковид 19 врз мозокот

Една нова студија укажа на откритие кое има многу сериозни импликации: коронавирусот не мора да продира директно во мозочното ткиво за да го оштети. Научниците проучувале мозоци на 19. пациенти кои починале од ефектите на коронавирусот. Тие посветиле посебно внимание на ткивото на региони за кои се верува дека се …

Повеќе »

Сега се знае зошто некои луѓе имаат потежок облик на корона

Една од најголемите мистерии на пандемијата на коронавирусот е зошто некои луѓе кои се заразуваат немаат никакви симптоми, додека други сериозно се разболуваат. Студија спроведена врз повеќе од 2.200 пациенти во единиците за интензивна нега покажала дека некои гени може да го кријат одговорот на тоа прашање. Поради одредени гени, …

Повеќе »

Проф. д-р Драган Даниловски: „Не можам да одмолчам!“

Го пренесуваме во целост обраќањерто на професор Драган Даниловски објавено на страната на doktori.com.mk “Во ситуација во која се случува катаклизма на планетарно ниво, во време „воено“, во време кога се умира, се дрзнуваат ловци во матно да ја саботираат единствената мерка која може да донесе разрешување на пандемијата – …

Повеќе »

(ВИДЕО) ОПАСНО – ПРИСТИГНУВА НОВА КОРОНА: Драматично предупредување од кинеската научничка која го откри Ковид-19

Кинеската научничка Ши Женгли од Институтот за вирусологија во Вухан предупредила дека во областите на југот и југоистокот на Кина, популациите на лилјаци носат други видови на вирусот корона кои веќе можат да се пренесат на луѓето. Таа оценила дека е можно овие опасни вируси веќе да циркулираат надвор од …

Повеќе »

(ФОТО) Застрашувачки снимки од скенер на бели дробови од 1. до 15. дена на ковид

Ковид 19 е непредвидлива болест која може да прерасне од лесна во опасна по живот за неколку дена. Српскиот радиолог Александар Ивковиќ на КТ скенери покажал како коронвирусот влијае на белите дробови од ден на ден. Лекар од Ниш редовно пишува на сите важни теми поврзани со коронавирусот на својот …

Повеќе »

ДОБРО Е ДА СЕ ЗНАЕ: Д-р Никола Пановски за лекувањето на пациенти со Ковид19 во дел од Македонија: „Волку лекови одеднаш ни здрав атлета не би издржал“

„По непроспиена ноќ и консултација со пет колеги, кои ги почитувам, а се активни во борбата против Ковид 19, и нивниот одговор 4:1, дека треба да објавам приказ на случај на пациент, не го знам, воден од интернист и него не го знам (резултатите се со избришани имиња и ЕМБГ, …

Повеќе »