Tag Archives: витамин на сонцето

Витаминот Д е познат како „витамин на сонцето“, а оваа намирница е негов важен неживотински извор

Витаминот Д му помага на телото да го апсорбира калциумот и да одржува соодветни концентрации на магнезиум и фосфати Витаминот Д е познат како витамин на сонцето и е растворлив во масти неопходни за оптимално здравје. Исто така, игра клучна улога во развојот на мозокот, функцијата на срцето, имунолошкиот систем …

Повеќе »

И’ за душата и за телото: Храна која може да влијае на ДЕПРЕСИЈАТА и да го врати расположението

Храната богата со витамин Д може поволно да влијае на сезонската депресија, која се јавува со промената на годишните времиња. Ако се чувствувате уморно, летаргично, нерасположено и малку депресивно, тоа не е причина за грижа, бидејќи таквите чувства се типични за поголема популација во зима, кога има помалку сончева светлина. …

Повеќе »