Tag Archives: ветерници

ПРЕМИНУВААТ НА „ЗЕЛЕНО“: Амазон го започнува најголемиот проект на обновлива енергија

Американската компанија „Амазон“ постигнала договор за набавка на 380 мегавати (MW) енергија на ветерот од „Hollandse Kust Noord“ – електрана на ветер на брегот на Холандија. Ветроелектраната ја развива The Crosswind, конзорциум на нафтените компании Royal Dutch Shell и Eneca, компанија во сопственост на јапонската Mitsubishi. Амазон посочува дека овој …

Повеќе »