Tag Archives: аеросоли

(ВИДЕО) КЛУЧНИ СЕ ДВА ФАКТОРИ: Во колкава опасност сте ако седите наспроти лице заразено со ковид?

Најновите истражувања на научниците покажаа дека вирусот корона може да остане во воздухот до неколку часа и дека може да се појави кај луѓето иако се оддалечени повеќе од два метра. Истражувачите од Универзитетот Коби и гигантката Рикет во Јапонија направија симулација, како се шири коронавирусот, со помош на суперкомпјутерот …

Повеќе »

НЕ СЕ ПРЕНЕСУВА САМО СО КАПКИ – ЕВЕ КАКО КОРОНА СЕ ПРЕНЕСУВА ПРЕКУ ВОЗДУХ: СЗО издало нови предупредувања – откриле што е најризично!

Светската здравствена организација објави дека преносот на вирусот корона преку воздухот може да се случи за време на медицинските процедури, за време на кои се ослободуваат аеросоли. СЗО изјави дека некои извештаи за пандемијата, кои се однесуваат на пренатрупани затворени простори, покажале дека постои можност за пренесување на аеросол, во …

Повеќе »

Нови докази во прилог на тезата дека корона вирусот се шири низ воздухот

Американската Национална академија на науките дала нов прилог кон тезата дека новиот сој на коронавирус може да се шири и преку воздух, не само со капки испуштени од кивање или кашлање. Иако студиите не се завршени, резултатите од достапните истражувања укажуваат на аеросолизација со дишењето, напишал Харви Фијнберг, претседател на …

Повеќе »