Љубиша Јовановиќ од околината на Ниш и неговото семејство се свртеле кон посериозно производство на црвени бобинки откако, како што вели, се излечил од рак на дебелото црево.
Благодарен, бидејќи, меѓу другото, гоџи бобинките му помогнале во заздравувањето, решил со сопругата и синовите да започне посериозно производство.
Синовите Немања и Никола, инженери по овоштарство, практично го примениле своето знаење за изградба на плантажа и расадник на лековити бобинки на југот на Србија. Изградија плантажа, почнаа да истражуваат, учат, продаваат овошје и садници, пишува „Агроклуб“.
Гоџи расте како грмушесто дрво, достигнувајќи височина од два до три метри. Задолжителна мерка за грижа секоја пролет е кроењето, со што крошната се обликува во вид на чадор. Плодовите се сочни, со портокалово-црвена боја, долгнавести форма, долги до три сантиметри. Со специфичен слатко-кисел вкус.
„Редок, најскап и високо лековит вид растение. Досега малку познати и сè уште недоволно проучени. Црните бобинки посебно се собираат со пинцети за петелката за да се спречи истекување на сокот и оксидација“, вели Љубиша.
Може да се сади цела година од март до доцна есен. Растојанието по ред е еден метар, а меѓу редовите 2,5 м. За подигање на плантажата потребни се столбови и жици (шпалир), систем за наводнување капка по капка како и противградна мрежа“, вели Љубиша.
Растението цвета од јуни до ноември, зреењето на плодовите е последователно. Бербата се врши рачно во мали садови за да се избегне оштетување. Тие можат да се чуваат замрзнати долго време. Се сушат на сонце во тенок слој.
Растението ги дава првите плодови во годината на садење, во втората година има околу килограм плод на дрво, во третата година три килограми плод. Секоја наредна година плодноста тројно се зголемува.
Со хектар 4.000 садници и откупна цена од пет евра за килограм, очекуваната заработка во третата година е околу 60.000 евра по хектар.
Гоџи бобинките со својот вкус и неодоливо убавиот изглед се консумираат свежи и суви. Препорачаната дневна доза на црвени гоџи бобинки е 20 до 50 грама, а црни гоџи бобинки од три до шест грама.
Гоџи бобинките се сметаат за храна со најмногу хранливи материи, богати се со есенцијални амино киселини, витамин Ц, олигоелементи, железо, бакар, калиум и цинк.
ЗАБЕЛЕШКА: Сè што е содржано во овој текст е само за информативни цели и не е наменето за давање медицински совет. Треба да го контактирате вашиот лекар за совет во врска со кој било посебен здравствен проблем, состојба или природен рецепт.
Извор и фото: newsproclub