Според кардиолозите, лососот е најздравата риба на светот и треба да се јаде најмалку два пати неделно.
Според извештајот на Светската кардиолошка федерација, смртноста од кардиоваскуларни болести е драстично зголемена во последната деценија. Овој алармантен тренд поттикнува размислување за превентивните мерки што можеме да ги преземеме за да го заштитиме здравјето на срцето.
За среќа, повеќето од овие случаи може да се спречат или барем да се контролираат со здрав начин на живот. Редовната физичка активност, управувањето со стресот, откажувањето од пушење и умереното консумирање алкохол, заедно со урамнотежена исхрана се клучни фактори.
Исхраната богата со лиснат зеленчук, мешунки, јаткасти плодови, маслиново масло, бобинки и риба е особено важна за здравјето на срцето.
Најздравата опција
Кардиолозите ја нагласуваат важноста од консумирање риба, особено лосос, за одржување на здравјето на срцето. Лососот е богат со омега-3 масни киселини, кои се клучни за намалување на ризикот од аритмии и васкуларни воспаленија и за регулирање на нивото на триглицериди, пренесува Parade.
Според кардиологот д-р Бредли Сервер, истражувањата покажале дека јадењето риба четири пати неделно или повеќе може значително да го намали ризикот од срцев удар. Дури и две порции риба неделно може да имаат позитивен ефект врз намалувањето на ризикот од смрт кај луѓето со веќе дијагностицирани кардиоваскуларни болести.
Ова се едноставни, но моќни стратегии кои можат да помогнат да се заштити здравјето на срцето и да се намали ризикот од сериозни кардиоваскуларни проблеми.
Фото: Архива