(Рецепт) Посни марокански колачиња без јајца и млеко


Овие посни марокански колачиња се комбинација од богати вкусови на путер од кикирики, цимет и ванила, а нивната ронлива текстура ги прави совршена слатка закуска со чај или кафе.
Состојки:
350 гр путер од кикирики
100 мл масло
325 гр брашно
100 гр шеќер во прав
1 кесичка ванилин шеќер
1 лажичка цимет
Подготовка:
Овие миризливи колачиња се инспирирани од традиционалните марокански рецепти и носат комбинација од путер од кикирики, цимет и ванила во секој залак. Крцкави однадвор и меки одвнатре, идеални се со шолја чај или кафе. Без млечни производи и јајца, тие се совршени за сите кои постат или ги избегнуваат овие состојки.
Во поголем сад измешајте ги путерот од кикирики, маслото, шеќерот во прав, циметот и ванилиниот шеќер. Додадете го брашното и месете додека не добиете меко, мазно тесто. Обликувајте мали топчиња. Секое топче извалкајте го во брашно, а потоа притиснете со машина за колачиња или вилушка за да му дадете украсен облик. Печете во загреана рерна на 180°C околу 20 минути додека малку не поруменат.
Оставете ги целосно да се изладат, а потоа посипете ги со шеќер во прав. Послужете со вашиот омилен пијалок и уживајте!

Совети за совршени колачиња:
Тестото замесете го правилно – ако тестото е ронливо, додадете уште малку масло или путер од кикирики додека не стане компактно.
Не препекувајте ги колачињата – тие треба да останат лесни и мазни додека се уште се топли, а да се стегнат по ладењето.
Експериментирајте со зачините – покрај цимет, можете да додадете кардамон или морско оревче за уште побогат вкус.


Фото: Принтскрин/stvarukusa

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

На третото издание на Global Azure Skopje, ИТ заедницата во Македонија се обедини за настраданите од пожарот во Кочани

Во саботата, 10 мај 2025 година, во просториите на InnoX иновативниот центар во Скопје се …