(Рецепт) Манастирски ориз: Богато вариво кое може да замени секаков оброк со месо!

Феноменален рецепт со разен зеленчук
Состојки: 1,5 шолја ориз, 1 главичка кромид, 1 поголема црвена или зелена пиперка, 10 црни маслинки, 1 морков, 2 лажици пире од домати, 1 помалечка тиквичка, 150 г печурки, 100 мл масло, 1 лажица суво нане.
Подготовка: измијте го оризот во 7. води и исцедете го. Полијте го со врела вода во однос 1:2 и оставете да вари додека не ја апсорбира течноста. Во посебен, поголем сад загрејте 80 – 100 мл масло и пржете го зеленчукот (сечкан) по ред – кромид, морков и пиперка и печурки.
Штом зеленчукот ќе омекне додајте ги маслинките, тиквичките исечкани на ситни коцки и зачинете со малку сол, и црн пипер по вкус. Додајте пире од домати, а кога зеленчукот ќе омекне додајте го оризот и измешајте.
Зачинете по вкус и штом оризот биде потполно готов тргнете го садот од ринглата. Наросете со сечкан магдонос и послужете.
По потреба додајте уште вода во зависност од тоа каков ориз јадете.

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Денеска се празнува Свети Григориј Просветител, епископ Ерменски

Свети Григориј Просветител, познат и како Григориј Ниски, е значаен христијански светец и еден од …