Појаснување на експерти – Како исфрлувањето на шеќерот од вашата исхрана влијае на вашето тело

Повеќето од нас знаат дека премногу шеќер не е добро за нас. Со оглед на тоа што неговата конзумација е поврзана со здравствените ризици како што се дебелината, заболувањето на црниот дроб, дијабетес тип 2, срцевите заболувања и ракот, шеќерот е високо на повеќето од нашите списоци на пороци од кои вреди да се откажеме.
Сепак, излегува дека намалувањето на внесот на шеќер не само што ви помага да ја избегнете штетата од прекумерното консумирање, туку може да донесе и изненадувачки придобивки што нема да мора долго да чекате за да ги искористите.
Тие вклучуваат „подобрено расположение, здравје на кожата, дентална хигиена, когнитивна функција, па дури и атлетски перформанси“, вели Ејми Гудсон, нутриционист и регистриран диететичар за National Geographic.
Првото нешто што треба да го разберете е дека не секој шеќер е лош за вас бидејќи има голема разлика помеѓу природните шеќери и додадениот шеќер. Природните шеќери како што се гликозата во лебот, фруктозата во овошјето (и многу зеленчук) и лактозата во млекото се наоѓаат природно. Тие не само што даваат енергија, туку нудат и сладост и вкус за да не поттикнат да јадеме храна која содржи важни витамини, минерали и други хранливи материи. Овие хранливи материи го компензираат шеќерот во нив.
Мангото, на пример, содржи повеќе природни шеќери од речиси секое друго овошје – повеќе од 20 грама во овошје со средна големина. Сепак, истото манго содржи и протеини, калциум, железо, магнезиум, калиум, витамин Ц и, што е најважно, многу диетални влакна за „забавување на апсорпцијата на шеќерот за телото полесно да се справи со него“, вели Алис Лихтенштајн, научник од Jean Mayer USDA Истражувачкиот центар за човечка исхрана на Универзитетот Тафтс.
Со други зборови, да, јадете многу шеќер, но добивате и многу важни хранливи материи што му се потребни на вашето тело заедно со влакна за да се осигура дека полека го апсорбира тој шеќер, минимизирајќи ги скоковите на шеќерот во крвта и помагајќи да ви трае енергијата.
Додадените шеќери, од друга страна, „се шеќери кои се додаваат во храна или пијалок за време на обработката, готвењето или на масата“, вели Гудсон. Тие се наведени како „додадени шеќери“ на етикетата за нутриционистички факти на храната – а Управата за храна и лекови на САД препорачува да се ограничи нивната потрошувачка на 50 грама дневно.


Како намалувањето на додадените шеќери ви помага да избегнете здравствени опасности
Штетите поврзани со јадењето или пиењето премногу додаден шеќер се значителни и вклучуваат зголемен ризик од развој на автоимуни нарушувања како што се Кронова болест и мултиплекс склероза, повисок крвен притисок и зголемен ризик од повеќе од десет различни видови на рак. Студијата на BMC Medicine од 2023 година, исто така, покажува дека дури и 5 проценти зголемување на додадените шеќери доведува до 6 проценти поголем ризик од срцеви заболувања и 10 проценти поголем ризик од мозочен удар.
Таквата штета настанува, делумно, затоа што секој шеќер што се консумира и не се користи за енергија се складира како маснотии, „што резултира со зголемено зголемување на телесната тежина и отпорност на инсулин – што доведува до дијабетес, дебелина и сродни негативни исходи“, вели Елејн Хон, клиничка диететичарка и сертифициран специјалист за дијабетес во Stanford Health Care.
Гудсон вели дека прекумерната конзумација на шеќер може да доведе и до зголемено складирање на маснотии во црниот дроб, што придонесува за лузни и ограничена функционалност на виталниот орган – состојба позната како заболување на замастен црн дроб.
Додадените шеќери ги хранат и лошите бактерии во цревата, што може да доведе до хронично воспаление и нерамнотежа на здрави организми.


Изненадувачки здравствени придобивки од исфрлувањето на шеќерот
Елиминирањето или ограничувањето на додадените шеќери во вашата исхрана може да ви помогне не само да ги избегнете таквите исходи, туку може да го подобри и квалитетот на вашиот живот, делумно затоа што јадењето помалку шеќер го намалува производството на група штетни молекули познати како AGEs, кои се поврзани со предвремено стареење и хронични состојби како што е Алцхајмерова болест.
„Кога вишокот шеќер е присутен во крвотокот, тој може да се врзе за липиди или протеини како колаген и еластин и да придонесе за стареење на кожата како што се брчките и губење на еластичноста“, вели Џен Месер, регистриран диететичар во Њу Хемпшир.
Ова е една од причините зошто е докажано дека јадењето помалку шеќер го подобрува здравјето на вашата кожа. Друга студија покажува дека шеќерот влијае на квалитетот на сонот преку преголема стимулација на мозокот – што го отежнува заспивањето – и предизвикува пад на шеќерот во крвта што може да ве разбуди со чувство на жед, глад или потреба да одите во тоалет.
Бидејќи шеќерот може да ги блокира хемикалиите во мозокот кои помагаат во регулирањето на емоциите, може да влијае и на вашето расположение. Хон вели дека тоа е една од причините зошто намалувањето на додадените шеќери може да го „намали ризикот од депресија“.
Ова е исто така причината зошто ограничувањето на трошењето може да го подобри нивото на стрес. Намалувањето на додадените шеќери може да ја зголеми и атлетската издржливост преку стабилизирање на нивото на шеќер во крвта
Најголемата корист ја добивате кога ќе го намалите или намалите внесот на шеќер трајно или на подолг временски период – но дури и привременото намалување може да биде добро за вас.

Фото: Архива


©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

„Јод“ – новиот роман од Снежана Младеновска Анѓелков наскоро во издание на Или-Или

Издавачка куќа Или-Или со радост го најавува излегувањето од печат на новиот роман од Снежана …