Постои долга листа на намирници богата со јаглени хидрати која може да ја подобри вашата благосостојба, особено кога станува збор за обезбедување на енергетско гориво.
Лебот може да изгледа како нездрава храна благодарение на долгогодишното програмирање на културата на храната, но тоа секако не е секогаш така – особено кога станува збор за леб од кисело тесто.
Има многу уникатни здравствени придобивки од изборот на кисело тесто наместо обичен бел леб.
Подолу, сè што треба да знаете за лебот со кисело тесто и кои придобивки ги има од експертите за истражување и исхрана.
Што е кисело тесто?
Да почнеме од почеток – стартер за кисело тесто. За да го направите првиот стадиум на леб од кисело тесто, измешајте брашно и вода и оставете да ферментира.
Оваа смеса, позната како стартер, потоа се користи за правење полн леб. Процесот на ферментација му дава на киселото тесто карактеристичен остар вкус.
Киселото тесто има сличен хранлив профил како лебот од цели зрна, иако вториот има тенденција да содржи повеќе влакна, забележува регистрираниот диететичар и експерт за здравје на цревата Аманда Сауцеда.
Сепак, можете да добиете кисело тесто од брашно од цело зрно(во кој типичното лебно брашно го заменувате со интегрално пченично брашно), што ја зголемува содржината на влакна.
Дури и меѓу интегралните житарки, има многу разновидности. Стартерот од кисело тесто можете да го користите за да направите кисело тесто од ‘рж, кисело тесто за францускилеб или најпознатото кисело тесто од Сан Франциско, кое се прави со уникатен облик на квасец по потекло од подрачјето на Сан Франциско.
Лебот со кисело тесто поддржува здрави црева
Процесот на ферментација вклучен во правењето кисело тесто произведува пребиотици, кои се одлични за цревата. Можете да ги замислите пребиотиците како храна која вашите црева можат да ја јадат, што пак го олеснува варењето и го поддржува цревниот микробиом.
Киселото тесто може да биде полесно за шеќерот во крвта
Ако сте фокусирани на рамнотежата на шеќерот во крвта, без разлика дали сте дијабетичар или не, лебот од кисело тесто може да биде подобар избор од типичниот бел леб.
Сепак, ова е главно анегдотично, бидејќи истражувањето на оваа специфична тема е прилично минимално. Се смета дека киселото тесто може да има помал гликемиски индекс, што значи дека може да има помал ефект врз шеќерот во крвта, но тоа не е цврсто потврдено во истражувањето.
Полесно се вари и може да има повеќе антиоксиданси
Покрај тоа, лебот од кисело тесто содржи млечна киселина и квасец, кои помагаат да се намали содржината на фитинска киселина во лебот. Фитинската киселина е она што вие го нарекувате „анти-хранлива состојка“, што значи дека може да ги попречи оптималните процеси на вашето тело – во овој случај, варењето. Бидејќи фитинската киселина е пониска во лебот со кисело тесто отколку во другите видови леб, може полесно да се вари.
Фото: Архива