Повеќето луѓе сè помалку ги поднесуваат млечните производи, а несвесно престануваат да ги консумираат по триесеттата година…
Млечните производи често се сметаат за здрав избор, но некои од нив може да имаат негативно влијание врз нашето здравје, особено на цревната флора и телесната тежина.
Еве три млечни производи кои треба да се избегнуваат или да се консумираат умерено.
1. Полномасно млеко
Полномасното млеко може да биде богато со хранливи материи, но и богато со заситени масти. Прекумерното консумирање може да придонесе за развој на дебелина и да го зголеми ризикот од срцеви заболувања.
Покрај тоа, некои луѓе може да доживеат нарушувања во цревната флора, што може да доведе до дигестивни проблеми, наведуваат во Harvard T.H. Chan School of Public Health.
2. Јогурт со додатоци
Многу јогурти на пазарот содржат додадени шеќери и вештачки вкусови, што може да ги направи да изгледаат како здрава опција, но всушност може да има негативно влијание врз вашето здравје.
Овие додатоци може да предизвикаат нерамнотежа во цревната флора и да ја зголемат телесната тежина. Се препорачува да изберете јогурт со мала содржина на шеќер и без додатоци, пишува Journal of Nutrition.
3. Павлаки и кремасти сирења
Павлаките и крем сирењата често се богати со заситени масти и калории. Нивното редовно консумирање може да придонесе за зголемување на телесната тежина, а високата содржина на масти може негативно да влијае на здравјето на срцето.
Исто така, овие намирници можат да предизвикаат воспалителни процеси во телото, што дополнително може да ја оштети цревната флора, пишува American Journal of Clinical Nutrition.
Иако млечните производи можат да бидат дел од урамнотежена исхрана, важно е да бидете свесни за оние кои можат да бидат штетни за здравјето.
Полномасното млеко, јогуртите со додатоци и крем сирењата можат да придонесат за проблеми со цревната флора и незабележливо да ја зголемат телесната тежина.
Секогаш е најдобро да се изберат природни, непреработени опции и млечните производи да се консумираат умерено.
Фото: Архива