ОВИЕ НАМИРНИЦИ ЈА ПОДОБРУВААТ КРВНАТА СЛИКА: Одлични борци против анемија


Чувството на постојана слабост и замор е сеприсутно и може да укаже на различни состојби, па затоа е важно да го слушате вашето тело кое ви испраќа пораки на овој начин.
Првиот и најдобар чекор е да го посетите вашиот лекар, кој може да ве упати за тестови на крвта и, доколку е потребно, дополнително лекување. Меѓутоа, кога станува збор за лабораториски наоди, наведените симптоми често укажуваат на недостаток на железо во организмот. Во зависност од степенот на недостаток, лекарот може да препише соодветни лекови, а дополнително, вклучувањето на намирници богати со хранливи материи во исхраната природно може да ја подобри крвната слика.

За да го подигнете нивото на хемоглобин, да го зголемите производството на црвени крвни зрнца и да промовирате подобра циркулација, посегнете по овие 10 намирници.


Спанаќот е одличен извор на хранливи материи, вклучувајќи железо, фолна киселина и витамин Б12. Железото е неопходно за производство на хемоглобин, кој носи кислород во крвта, додека фолатите и витаминот Б12 го поддржуваат формирањето на црвените крвни зрнца. Покрај тоа, спанаќот содржи витамин А и каротеноидни пигменти лутеин и зеаксантин, а овие супстанции играат важна улога во заштитата на окото од оштетување предизвикано од изложување на сонце и промени во окото предизвикани од стареење.


Цвеклото е богато со железо, фолна киселина и антиоксиданси како што е бетанинот. Овој коренест зеленчук не само што помага да се зголеми производството на црвени крвни зрнца, туку и ја подобрува циркулацијата на крвта. Една студија заклучила дека цвеклото е одговорно за зголемена брзина, одложен замор и кардиореспираторна издржливост за време на вежбањето. За ова може да придонесе нитратите да се претворат во азотен оксид, што го зголемува протокот на qi и испораката на кислород до ткивата, што на крајот му овозможува на телото ефикасно да спортува. Покрај тоа, цвеклото помага и за закрепнување по интензивно вежбање поради антиоксидансите што ги содржи.


Калинката, позната по високата содржина на антиоксиданси и семките богати со железо, го стимулира производството на хемоглобин и може да помогне во спречување на анемија. Содржи и витамин Ц, кој ја подобрува апсорпцијата на железо. Калинката можете да ја додавате во разни салати, овесни снегулки, да ја јадете како ужина или да пиете сок, така што внесот на витамин Ц се распределува во текот на денот, што е особено пожелно во сезоната на вируси.

Мешунките, како што се гравот, леќата и наутот се исто така одлични извори на (растително) железо, фолна киселина и не-хем протеини. Овие хранливи материи се неопходни за производство на црвени крвни зрнца и одржување на здрави нивоа во крвта. Приближно 80 грама наут содржи 1,8 милиграми железо.

Црниот дроб е неверојатно богат со железо, витамин Б12 и други важни хранливи материи, а меѓу нив се издвојува свинскиот црн дроб. Оваа намирница е корисна за луѓето со анемија предизвикана од дефицит на железо.

Посното црвено месо, како што е говедското месо, е уште еден добар извор на хем железо, кое полесно се апсорбира од телото во споредба со гореспоменатото не – хем железо кое се наоѓа во растителната храна. Вклучувањето на умерени парчиња црвено месо може да помогне во одржување на соодветно ниво на железо.

Јајцата се богати со железо и витамин Б12 и го поддржуваат производството на црвени крвни зрнца. Железото во жолчката, како и железото во месото, има висока биорасположивост и затоа се препорачува за групи со ризик од недостаток на железо.

Темното чоколадо, освен што е одлично за секое непце, може да придонесе и за подобро здравје на крвта. Со повеќе од 80 проценти какао, тоа е богато со железо, витамин К, магнезиум, фосфор, калиум, цинк, бакар и манган и е еден од најдобрите извори на антиоксиданси како што се флавоноиди кои го поддржуваат протокот и циркулацијата на крвта.

Иако јаткастите плодови и семките како што се бадемите, семките од тиква и сусамот не се најбогатите извори на железо, тие секако се вреден додаток во исхраната поради нивните многу други здравствени придобивки. Комбинирајте ги со друга храна богата со железо и витамин Ц за да ја оптимизирате исхраната и да го одржите здравјето.

Покрај горенаведените житарки, лебот и другите житни производи се збогатени со железо, витамин Б12 и други есенцијални хранливи материи кои заедно можат да придонесат за оптимално здравје на крвта.

Фото: Архива

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

37 издание на Саем на книга во Скопје: Негување на книжевната култура и љубовта кон книгите

Убавината на книгите е во тоа што тие не разликуваат возрасти, родови, ниту граници – …