Многумина „јадат“ намирници кои предизвикуваат ненадеен скок на шеќерот во крвта, верувајќи дека се здрави.
Многу намирници содржат голема количина шеќер, а прекумерното внесување на нив може да влијае на вашето здравје, особено ако имате дијабетес. Познато е дека повеќето намирници содржат многу шеќер во нив, меѓутоа, постојат „скриени“ шеќери и многу намирници за кои не би рекле дека содржат шеќер.
Ендокринологот Армине Афонина ги издвојува оризот, пченичното брашно и сувото овошје како скриени причини за скокови на гликоза во организмот.
Шеќерот не е единствениот виновник
Според Афонина, покрај слатките, постојат многу намирници со висок гликемиски индекс за кои сте биле убедени дека содржат минимум шеќер и се безопасни. Сепак, многу од нив влијаат на нивото на гликоза во крвта. На пример, пецивата со пченично брашно, белиот ориз, тестенините и пире од компири се меѓу намирниците кои брзо го зголемуваат шеќерот во крвта.
Кога консумираме такви јаглехидрати, телото брзо ги разградува, што предизвикува ненадеен скок на шеќерот, а потоа и нагло опаѓање, проследено со чувство на глад и замор. Исто така, гризот, корнфлексот, чипсот и вафлите имаат висок гликемиски индекс.
И меѓу зеленчукот има проблематични намирници, а тоа пред се’ се однесува на варено цвекло, моркови и тикви. Исто така, сувото овошје може да има повеќе концентрирана содржина на шеќер, што исто така придонесува за зголемување на гликозата.
Афонина препорачува умереност кога станува збор за сувото овошје и советува да се комбинира со храна богата со влакна и протеини за да се намали влијанието на шеќерот во крвта.
Начинот на кој се подготвува храната влијае на гликемискиот индекс
Афонина нагласува дека начинот на кој се подготвува храната може значително да го промени нејзиниот гликемиски индекс.
На пример, пире од компири има повисок гликемиски индекс од печениот компир, додека варениот бел ориз може да предизвика побрз скок на гликозата од кафеавиот ориз, кој содржи повеќе влакна и сложени јаглехидрати.
Влакната ја забавуваат апсорпцијата на шеќерот, а со тоа го намалуваат гликемичното оптоварување на оброкот.
Важноста на физичката активност
Афонина препорачува урамнотежена исхрана која вклучува различни извори на протеини, здрави масти и јаглехидрати со низок гликемиски индекс.
Заедно со правилната исхрана, умерената физичка активност исто така може да помогне да се стабилизира шеќерот во крвта, да се намали тежината и да се намали ризикот од хронични болести како што е дијабетесот. Редовното вежбање му помага на телото подобро да го користи инсулинот, хормон кој е клучен за регулирање на гликозата во крвта, пренесува world-today-news.com.
Фото: Архива