ПАРКИНСОНОВАТА болест е прогресивно невродегенеративно нарушување кое погодува милиони луѓе ширум светот. Се карактеризира со тремор, вкочанетост и тешкотии со рамнотежата и координацијата, а првенствено е предизвикана од губење на невроните кои произведуваат допамин во мозокот. Како што продолжува потрагата по лек, спречувањето на појавата на Паркинсоновата болест стана главен фокус на истражувачите и научниците.
Неврологот др. Роберт Лав, познат по своите видеа на TikTok и советите за здравјето на мозокот, неодамна ги сподели првите два додатоци за кои верува дека можат да помогнат во спречување на Паркинсоновата болест. Овие додатоци, поддржани од научни истражувања, нудат проактивен пристап за одржување на здравјето на мозокот и потенцијално намалување на ризикот од оваа состојба.
Еве кои суплементи ги препорачува.
1. Кофеин

„Оние кои редовно консумирале додатоци на кофеин имале 15 отсто помал ризик од Паркинсонова болест“, тврди др. Љав. Кофеинот е добро познат по своите стимулирачки ефекти, но неговите придобивки се подалеку од тоа.
„Кофеинот всушност ја зголемува чувствителноста на допамин“, објаснува неврологот. Допаминот е невротрансмитер кој игра клучна улога во контролата на моторот, а неговиот недостаток е белег на Паркинсоновата болест. Со зголемување на чувствителноста на допамин, кофеинот помага во заштитата на допаминергичниот систем, а со тоа го намалува ризикот од развој на Паркинсонова болест.
2. Омега-3 масни киселини
д-р. Лав ја истакнал и важноста на омега-3 масните киселини. „Вашиот мозок е составен првенствено од маснотии“, забележува тој. Омега-3 масните киселини се есенцијални масти кои имаат бројни придобивки за здравјето на мозокот.
„Јадењето здрави масти, како омега-3 масните киселини, му дава на вашиот мозок суровина да се поправи и да остане здрав“, објаснил тој. Овие масни киселини го поддржуваат здравјето на невроните и може да помогнат во намалувањето на воспалението често поврзано со невродегенеративни болести како што е Паркинсоновата болест.
Омега-3 масните киселини, особено EPA и DHA, се клучни компоненти на клеточните мембрани во мозокот. Тие играат важна улога во одржувањето на функциите на тие мембрани, што е важно за нормална функција на мозокот. Покрај тоа, омега-3 масните киселини имаат антиинфламаторни својства, што може да помогне да се намали хроничното воспаление кое придонесува за невродегенерација.
@robertwblove Alzheimers Prevention: Three Foods Every Woman Over 40 Needs to Know About. #alzheimers #dementia #aging #brain #memory #womenshealth #over40 #womenover40 #sardines #healthyfat #omega3s #kale #blueberries #brainfood #robertlove #robertwblove ♬ original sound – Robert Love
Фoтo: Архива