Дали знаете дека репата, која понекогаш се нарекува зеленчук на „сиромашните“, влијае на вашето здравје?
Овој евтин и потценет зеленчук е преполн со хранливи материи кои имаат огромно влијание врз нашето здравје и изглед. Го поддржува имунитетот, има антибактериски и антивирусни својства, има корисен ефект врз дигестивниот систем, излачувањето и протокот на крв. Поволно делува и на кожата, ноктите и косата. Репата ни обезбедува многу вредни хранливи материи, а тие се и евтини, понекогаш со презир наречен зеленчук на „сиромашните“.
Дознајте зошто е важно трајно да го вклучите во вашата исхрана.
Што има во репата?
Станува збор за зеленчук од семејството на зелка, кое се состои од корени и лисја. Нејзините подземни и надворешните делови се јадливи и здрави. Коренот на репката може да има различни бои: бела, црна или црвена, но внатре е секогаш бела или жолта. Најпопуларните се бели и црни сорти.
Секоја од нив е богат извор на витамини Б и витамини Ц и К, како и минерали како што се магнезиум, калциум, бакар, железо, фосфор, калиум и цинк. Репата содржи и големи количини на влакна, протеини и антиоксиданси. Има сличен вкус на ротквицата. Можете да го јадете сирова или после готвење, пржење или печење. Тоа е одличен додаток на салати. Нискокалорична е бидејќи 100 г од овој зеленчук обезбедува само 28 калории.
Својства на репата
Експертите се согласуваат дека вклучувањето на репата во исхраната може да го намали ризикот од многу болести кои годишно убиваат околу 40 милиони луѓе ширум светот. Антиоксидансите содржани во репата не штитат, меѓу другото, од дијабетес, болести на циркулацијата и зглобовите, како и од невродегенеративни заболувања. Тие исто така имаат корисен ефект врз кожата.
Витаминот Ц го поддржува имунитетот, витаминот А има корисен ефект врз очите, железото штити од анемија, а влакната го подобруваат функционирањето на дигестивниот систем, го поддржуваат слабеењето, обезбедуваат долго чувство на ситост и ја регулираат работата на цревата. Сепак, влакната помагаат да се намали лошиот холестерол и нивото на гликоза во крвта. Репата се нарекува и пребиотици бидејќи го поддржува развојот и функционирањето на корисната цревна микрофлора. Го поддржува производството на жолчката и го дезинфицира дигестивниот систем. Поради високата содржина на калиум, позитивно влијае на кардиоваскуларниот систем и црниот дроб.
Репата не е за секого
Репата има антибактериски и антивирусни својства, па не штити од сезонски инфекции. Меѓутоа, ако тоа ни се случи, има аналгетско и антиинфламаторно дејство. Ќе ни помогне и при други заболувања бидејќи има антиспазмодични и антиревматски својства. И покрај многуте вредни својства, репата не се препорачува за луѓе со чир на желудникот и дуоденумот, бидејќи кај овие луѓе овој зеленчук може да ги влоши симптомите.
Контраиндикации се: срцева слабост, бубрежна инсуфициенција, хиперкиселост на желудникот, рефлуксна болест и болести на тироидната жлезда, бидејќи состојките содржани во репата можат да реагираат со земените лекови. Таквите луѓе можат да користат козметика за коса со екстракт од репка, која ја намалува мрсната коса и е ефикасно оружје во борбата против првутот.
Фото: Архива