Железото е еден од најважните минерали во телото
Железото е минерал кој врши неколку суштински функции во организмот, а неговата главна улога е да транспортира кислород низ телото како дел од црвените крвни зрнца. Оваа хранлива материја е од суштинско значење за целокупното здравје и се добива преку храна (или додатоци). Интересно, количината на железо што вашето тело го апсорбира делумно зависи од тоа колку железо сте складирале во вашето тело.
Околу 70 проценти од железото во телото се наоѓа во црвените крвни зрнца. Вашето тело го користи овој минерал за да направи хемоглобин, протеин во црвените крвни зрнца кои носат кислород од белите дробови до сите делови на телото, како и миоглобин, протеин кој ги снабдува мускулите со кислород. Кога внесот на железо е хронично низок, нивото на хемоглобин исто така се намалува, а недоволното железо може да доведе до анемија. Затоа е неопходно во исхраната да внесеме што повеќе здрави намирници богати со железо.
Ова се 7 здрави намирници богати со железо кои можете веже денес да ги вклучите во вашата секојдневна исхрана.
Говедско и риба
Ако јадете месо, говедското месо е добар извор на железо. Околу 170 грама говедско месо на скара содржи околу 3,2 мг железо. Погодноста за користење на говедско месо како извор на железо е тоа што во производите од животинско потекло железото се наоѓа во црна форма, во која најдобро се апсорбира. Рибата е богата со протеини, а помалку масни видови може да бидат добар извор на железо. Посебно се препорачуваат туна, сардина и скуша
Тофу и мешунки
Ако не јадете храна од животинско потекло, тофуто може да помогне да се обезбеди оптимален внес на железо. Покрај тофу, растителни извори на железо можат да бидат мешунките (грашок, грав, леќа).
Ситно овошје
Ситното и сувото овошје се добар извор на витамини, „добри“ масти, а можат да послужат и како извор на железо. Посебно се препорачуваат брусница, боровинки, сливи, урми. Свежото овошје може да содржи и железо. Лубеницата обично се поврзува со летното освежување, но тоа е многу повеќе од тоа. Едно парче лубеница може да содржи 0,7 мг железо. 5 смокви содржат околу 1 мг железо, а едно јаболко околу 0,5 мг железо.
Фото: Архива