Шеќерот во крвта, или гликозата, е главниот извор на енергија на телото, а одржувањето балансирано и стабилизирано ниво е од суштинско значење за целокупната благосостојба.
Кога јадеме, јаглехидратите се разложуваат на гликоза, која влегува во крвотокот. Иако не е тајна дека грицките полни со шеќер може да предизвикаат скокови на шеќерот во крвта, некои секојдневни намирници може да го имаат истиот ефект.
Житарки
Житарките се популарна храна за појадок што може да се најде во речиси сечија остава. Но, многу комерцијално достапни житарки може да предизвикаат скокови на шеќерот во крвта поради нивните високи нивоа на рафинирани јаглехидрати и додадени шеќери.
Дури и оние што се продаваат како „здрави“ или „интегрални житарки“ може да содржат значителни количини на скриен шеќер, кој брзо се разградува на гликоза, предизвикувајќи брз скок на шеќерот во крвта.
Помфрит
Може да ги поврзете ставките од менито за брза храна со зголемување на телесната тежина, но тие исто така можат да влијаат на нивото на шеќерот во крвта. Обично овие компири се пржени во нездраво масло, што може да ја зголеми нивната содржина на калории и маснотии, но главната грижа се рафинираните јаглехидрати. Тие брзо се разложуваат на шеќер во крвотокот.
Помфритот содржи транс масти кои придонесуваат за воспаление и отпорност на инсулин со попречување на нормалната функција на инсулинот. Исто така, транс мастите се поврзани со зголемување на висцералните масти, кои се складираат околу внатрешните органи.
Овошен сок
Овошните сокови можеби звучат здраво, но верувале или не, многу од нив содржат многу шеќер со едвај влакна. Овошните сокови често се концентрирани извори на природни шеќери, како што е фруктозата, кои брзо се апсорбираат во крвотокот. За разлика од целото овошје, на овие сокови им недостасуваат влакна кои помагаат да се забави апсорпцијата на шеќер.
Овошните сокови со вештачки вкус со големи количини додаден шеќер се најлоши за зголемување на телесната тежина и шеќер во крвта. Тие обично вклучуваат работи како што се овошен пунч, лимонада, хавајски пунч, високи ц и овошни коктел сокови. Овие овошни сокови содржат многу малку, ако воопшто го има, овошје.
Засладени јогурти
Многу засладени јогурти обично се продаваат за да мислите дека се здрави за вас. Додека јогуртите како обичниот грчки јогурт имаат многу придобивки, друга приказна е со засладените, преработени јогурти. Засладените јогурти често содржат големи количини на додадени шеќери, кои брзо се апсорбираат во крвотокот. Како и другите споменати намирници и пијалоци, овие јогурти доведуваат до брзо зголемување на нивото на гликоза во крвта.
Конзервирано овошје во сируп
Иако овошјето може да биде одличен избор за целокупното здравје, важно е да се запамети дека има свои природни шеќери во него. Значи, кога станува збор за конзервирано овошје со додаден сируп, сирупот што се користи често има премногу шеќер како сируп од пченка со висока фруктоза или обичен шеќер. Овие додадени шеќери значително ја зголемуваат вкупната содржина на шеќер во овошјето.
Конзервирано овошје кое се чува во сируп само по себе не е еквивалентно на овошјето. Во сирупот обично има многу додаден шеќер за да се зачува. Ако можете набавете од оние кои се чуваат во вода, што може да ги намали додадените шеќери во овошјето.
Фото: Архива