Мускатното оревче во поголеми количини делува како халуциноген лек, не смеете да консумирате повеќе од 2 грама дневно.
Мускатното оревче е богато со антиоксиданси, кои штитат од развој на хронични болести и имаат антиинфламаторно дејство. Имаат и силно антибактериско и аналгетско дејство, па затоа тинктурите кои го содржат овој зачин се користат во масти и лекови против болки. Особено за ревматизам и механички повреди.
Добро е и за здравјето на бубрезите и црниот дроб бидејќи им помага да ги исчистат токсините, но и ги раствора калцификациите кои можат да се акумулираат во овие органи.
Неколку студии досега потврдија дека состојките на мускатното оревче, како и маслото добиено од него, можат ефикасно да предизвикаат апоптоза, односно смрт на клетките на ракот на крвта, односно леукемија и со тоа да го запрат развојот на овој вид на болест.
Во народната медицина, мускатното оревче е високо ценето поради неговото антибактериско дејство, па затоа се користи во борбата против лошиот здив и таложењето на бактерии во устата. Содржи и еугенол, кој е главниот непријател на забоболката.
Поради екстремно високата содржина на магнезиум, меленото мускатно оревче во топлото млеко го решава проблемот со несоницата.
Симптоми на труење
Иако ова е вреден зачин кој може да го подобри општото здравје на многу начини, може да има и многу непријатни несакани ефекти. Ако го користите во мали дози, нема причина да се грижите, но претерувањето може да доведе до компликации, па дури и сериозно труење.
Предозирањето може да предизвика халуцинации, конвулзии, тахикардија и повраќање.
За да го искористите најдоброто од мускатното оревче и да го избегнете ризикот од несакани ефекти, не смеете да ја надминувате дневната препорачана доза од 2 грама.
Исто така, овој зачин е строго забранет за трудници, како и за луѓе кои страдаат од епилепсија и тешки невролошки нарушувања.
Меленото мускатно оревче треба да се чува на суво место, во стаклена тегла, подалеку од извори на топлина и светлина. Вака чуван, останува свеж шест месеци.