Состојки:
Кора:
6 јајца
100 г шеќер
3 лажица вода
50 г брашно
15 какао во прав
1/2 кесичка прашок за печиво
Фил:
300 мл млеко
35 г брашно
50 г шеќер
100 г чоколадо за готвење
200 г путер
За декорација:
4 банани
2 шплага
250 мл млеко
Подготовка:кора: матете ги јајцата и шеќерот додека не станат пенести, додадете вода, брашно измешано со прашок за пециво и какао, а потоа се’ нежно измешајте.
Истурете ја смесата во намастена и набрашнета тава (21 × 35) и печете ја во рерна загреана на 180 степени, околу 30 минути.
Измешајте го брашното и шеќерот со малку млеко и варете во остатокот од зовриеното млеко во кое веќе сте го стопиле чоколадото.
Варете неколку минути, мешајќи, а потоа изладете ја густата смеса, мешајќи повремено, или покријте со прозирна фолија да не се фати коричка.
Во ладниот фил додадете го изматениот путер и добро измешајте.
Ставете го филот на изладената кора, наредете ги бананите исечени на кругови и премачкајте со шлаг подготвен според упатството на кесата.

Крем десерт со банани
©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.