Бидејќи научниците и здравствените експерти се повеќе ја дискредитираат ултра-обработената храна, многумина свесно ја намалуваат употребата на индустриски изменети состојки.
Истражувачите од TH Chan School of Public Health на Универзитетот Харвард откриле дека ако јадете доволно често неколку јаткасти плодови, може да го подобрите здравјето на вашето срце.
Според една студија објавена во Journal of the American College of Cardiology, луѓето кои јаделе јаткасти плодови пет пати неделно имале значителни кардиоваскуларни придобивки.
Студијата ги анализирала податоците собрани од повеќе од 210.000 Американци – конкретно, медицински сестри и други здравствени работници – за да ги спореди ефектите од консумирањето јаткасти плодови врз здравјето на срцето. Примерокот на учесници паднал на возраст од 25 до 55 години кога за првпат биле пријавени нивните здравствени детали и биле без срцеви заболувања, мозочен удар итн.
Во текот на 32-годишниот период на истражување, истражувачите откриле дека, во споредба со оние кои никогаш или речиси никогаш не јаделе јаткасти плодови, лицата кои јаделе јаткасти плодови пет пати неделно или повеќе имале просечно 14 отсто помал ризик од кардиоваскуларни болести (KVB) и 20 отсто помал ризик од коронарна срцева болест (CHD).
Фото: Архива