Дињата е едно од омилените летни задоволства, но освен што уживаме во нејзиниот вкус, добро е и за хидрирање на кожата, но и за смирување на нервите.
Едно од омилените летни задоволства – дињата, не е идеално само за хидрирање на телото, туку и за здравје.
Вкусно и ароматично, содржи голем број антиоксидантни супстанции кои го штитат организмот, како од обичната настинка, така и од многу посериозни болести.
Во народната медицина, овој зеленчук се препорачува по обилно потење, а добар е и за смирување на нервите. Со освежувачката диња, последиците од каснување од инсекти поминуваат побрзо, но и кожата побрзо се опоравува ако изгори на сонце. Дињата содржи хранливи материи важни за здравјето на очите.
Дињата се препорачува за луѓе кои страдаат од хипертензија
Покрај тоа што помагаат да се задржи острината на видот што е можно подолго, тие го штитат окото од штетните сончеви зраци. Исто така, големите количини на витамини А и Ц што ги содржи го забавуваат деструктивниот процес во пигментот на ретината и пигментот на мрежницата, што доведува до дегенерација на жолтите дамки. Нутриционистите истакнуваат дека изобилството бета-каротен, кој освен во дињите го има во сите жолто-портокалови овошја и зеленчуци, им користи на астматичарите, бидејќи помага при губење на кислород, што го намалува ризикот од алергиски реакции. Поради големите количини на калиум, дињата се препорачува и за оние кои страдаат од хипертензија.
Калиум е потребен за регулирање на рамнотежата на водата
Калиумот му помага на телото да ослободи вишок натриум и со тоа го намалува високиот крвен притисок. Калиумот е исто така потребен за регулирање на рамнотежата на водата, киселинско-базната рамнотежа и невромускулната функција, а исто така игра важна улога во пренесувањето на електричните импулси до срцето.
Влакната од диња имаат корисен ефект врз чистењето на организмот од штетни материи и се вистински рецепт за лекување на надуеност на стомакот. Во исто време, изобилството на вода во неа ја стимулира работата на бубрезите. Дињата треба да се јаде што е можно почесто, бидејќи не дебелее, освежува и е полна со витамини и други важни состојки неопходни за организмот.