Најновото истражување открива дека редовното консумирање мешунки, односно грав, грашок, боранија, може да доведе до намалување на телесната тежина и подобрување на општото здравје. Ако барате лесен начин да ја подобрите вашата исхрана, мешунките би можеле да бидат вистинскиот избор.
Затоа мешунките се издвојуваат како хранлива супернамирница. Редовното вклучување на мешунките во исхраната е поврзано со понизок индекс на телесна маса (БМИ), помала телесна тежина и потенок струк. Покрај тоа, мешунките можат да го намалат ризикот од хронични болести како што се срцеви заболувања, дијабетес и некои видови на рак.
Како мешунките влијаат на здравјето на срцето?
Мешунките можат да го подобрат кардиоваскуларното здравје и да го регулираат холестеролот. Околу 180 грама грав дневно може значително да го намали ризикот од проблеми со срцето.
Иако мешунките можат малку да го зголемат внесот на натриум, тие исто така го зголемуваат нивото на калиум, што помага во балансирање на натриумот и може да помогне во намалување на крвниот притисок. Едноставното плакнење на конзервираните мешунки може да го намали нивото на натриум, што ќе ви овозможи да ги искористите придобивките од гравот без да се грижите за натриумот.
Кои навики во исхраната се поврзани со консумацијата на мешунките
Според една студија објавена во Nutrition Journal, оние кои јадат најмногу мешунки, исто така, консумираат повеќе зеленчук и имаат помал внес на калории од мешунките. Луѓето кои поретко јадат мешунки имаат тенденција да имаат поголем внес на слатки и грицки.
Редовното консумирање мешунки е поврзано со помал БМИ, помал обем на половината и поздрава телесна тежина.
Иако наодите се засноваат на самопријавени податоци, кои може да бидат предмет на грешка, трендовите сугерираат дека мешунките може да играат клучна улога во промовирањето на поздрава исхрана и начин на живот.
Фото: Архива