Доматите се една од најчесто користените намирници во домаќинството – се користат во салати, чорби, сосови и многу други рецепти. Меѓутоа, ако не се складира правилно, може многу брзо да ја изгуби свежината и да почне да се расипува.
За да избегнете фрлањето храна и да ги зачувате доматите што е можно подолго, важно е да знаете неколку едноставни трикови за нивно правилно складирање.
Еден едноставен трик што може да ја продолжи свежината на доматите е да ги свртите така што делот со стеблото ќе биде свртен надолу. Ова го забавува навлегувањето на воздухот во доматите, што може да им помогне да се расипат побавно и да останат употребливи подолго.
Уште подобар ефект се постигнува ако парче обична лента се постави врз стеблото – секоја леплива лента е соодветна. Оваа мала бариера дополнително го забавува навлегувањето на бактерии и влага, така што доматите можат да останат свежи до десет дена подолго.
Исто така, важно е да се знае дека не се препорачува чување домати во фрижидер. Ниските температури ја менуваат неговата структура и можат да влијаат на вкусот, особено ако во фрижидерот има храна со силни мириси.
Најдоброто место за складирање на домати е суво и проветрено место во кујната, подалеку од директна сончева светлина. Ако доматот е сè уште незрел, ваквите услови ќе му овозможат природно да созрее, без пребрзо да се расипе.
Правилното складирање не само што ќе го продолжи животниот век на доматите, туку и ќе го зачува нивниот природен вкус и квалитет.
Фото: Архива