Она што секојдневно го конзумираме значително влијае на нашетоздравје, а посебно на здравјето на мозокот. Луѓето со урамнотежена исхрана имаат подобри функции на мозокот и подобрени функции на менталното здравје.
Нутриционистката Кирстен Брукс дава совети за тоа што е најдобро да се јаде за да се подобри здравјето на мозокот. Таа исто така посочува дека треба да избегнуваме храна богата со рафиниран шеќер и јаглехидрати, но и ултра-обработена храна која не содржи многу протеини и влакна.
Таквата храна може да доведе до развој на преддијабетес или дијабетес поради нарушена гликоза, што дополнително може да доведе до голем број други здравствени проблеми. Зголемен ризик од оштетување на мозокот и невролошки компликации често се забележува кај луѓето со дијабетес, бидејќи високиот шеќер во крвта може да ја оштети функцијата на мозокот.
За да се бориме против ова, нутриционистката предлага да се јаде преработена храна која е поприродна.
„Целите намирници како кафеав ориз и овес, овошје со малку шеќер како бобинки, разновиден зеленчук плус грав и леќа, месо, риба и јајца се добри. Исхраната со малку влакна со голем удел на брзоослободувачки јаглехидрати и шеќери кои содржат вештачки засладувачи, адитивите и емулгаторите можат да придонесат за висцерална маснотија околу средината, што може да создаде, така да се каже, воспаление во мозокот“, рекла таа.
Исто така препорачала и исхрана богата со влакна за зајакнување на мозокот со препорачаните 30 грама дневно. Друг зеленчук како брокула, бриселско зелје, артичока, кељ, леќа, бобинки, јаболка, круши, бадеми и чиа семиња исто така се предлагаат за подобрување на когнитивната функција.
Исто така, се препорачува да се јаде ферментирана храна како јогурт, кефир, кисела зелка и кимчи бидејќи тие се одлични намирници за подобрување на здравјето на цревата и подобрување на здравјето на мозокот.
Докторот Доналд Грант ги набројал намирниците што жените треба да ги вклучат во својата исхрана, а тоа се масните риби и јајцата, лиснатите зеленчуци и авокадото.
„Ова е дури и научно поткрепено со студија која нагласува дека исхраната богата со масни риби е добра за когнитивните функции и може дури и да заштити од состојби како што е Алцхајмеровата болест“, истакнал тој.
Фото: Архива